Peter Smets, Smets Food Trading:

"Lokale aanwezigheid sleutel tot succes met steenfruit uit de Balkan"

Tholen - In de loop der jaren zijn de activiteiten bij Smets Food Trading behoorlijk gewijzigd. "Vroeger pakten we alle handel op, tegenwoordig proberen we een paar dingen goed te doen", vertelt Peter Smets. Zo gooit het agentschap momenteel hoge ogen met steenfruit uit de Balkan-regio. "Hier kunnen we ons echt mee onderscheiden op de markt."


Peter Smets

Abrikozen, bakpruimen en kersen uit de Balkan behoren momenteel tot het hoofdassortiment van Smets Food Trading. De sleutel tot het succes is volgens Peter de lokale aanwezigheid. "Mijn collega René Kraaijeveld gaat in deze tijd dagelijks bij alle telers langs. Zo kan hij de juiste partijen selecteren die voldoen aan de specificaties van onze klanten. Heb je die lokale aanwezigheid niet, dan gaat het onherroepelijk mis." 

Voor ons is het een bewuste keuze om niet mee te gaan in het 'slagveld' om het Spaanse steenfruit waar iedereen de goedkoopste en de beste tegelijk wil zijn", vertelt Peter. De lagere Europese producties spelen dit jaar duidelijk in het voordeel voor het steenfruit uit de Balkan. "De vraag is dit jaar erg goed en daardoor kunnen we veel klanten kennis laten maken met het fruit uit de Balkan."

Behoudens een enkel klantje in België, Frankrijk en Duitsland, heeft Smets Food Trading 90% van haar klandizie op de Nederlandse markt. "We zijn meer importeur dan exporteur. We hebben veel liever dat Nederlandse exporteurs ons bellen dan dat we zelf exportmarkten moeten veroveren", vertelt Peter. "Daarbij zitten we met deze nieuwe locatie op het Fresh Park Venlo-terrein in Venlo, waar we sinds vorig jaar gevestigd zijn, logistiek gezien ideaal."

Ook de Dumara-achtige watermeloenen behoren tot het specialisme van Smets Food Trading. "Momenteel importeren we die hoofdzakelijk uit Griekenland en Italië. Vorig jaar hebben we deze meloenen uit Albanië geïmporteerd, maar die zijn momenteel niet interessant omdat de Griekse en Italiaanse relatief goedkoop zijn. Maar dat kan zomaar omslaan. De afgelopen maand bleef de afzet van de watermeloenen achter en ook het voorseizoen was lastig, maar we zien nu met het mooie weer dat de verkoop snel opleeft."

"Elke dag krijgen we nu meerdere auto’s watermeloenen binnen en nog enkele auto's met steenfruit uit de Balkan-regio. Daarbij is ons voordeel dat het overgrote deel van het product dat we inkopen al een klant heeft. Dat is misschien een beperking op het volume, maar je zit ook nooit met voorraden opgescheept. Hooguit heb je het een weekje wat minder druk", besluit Peter.

Voor meer informatie:
Peter Smets
Smets Food Trading 
Venrayseweg 118E
5928 RH Venlo
peter@smetsfoodtrading.com
www.smetsfoodtrading.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven