Coophuelva wil komend seizoen het blauwe bessenareaal fors uitbreiden

De Zuid-Spaanse telersvereniging Costa de Huelva (Coophuelva) heeft het zachtfruitseizoen 2020/2021 afgesloten met een opbrengst van bijna 18.000 ton. Volgens de directeur van de coöperatie, Bartolomé Fernández, was de teelt van blauwe bessen, de populairste onder de aangesloten telers, goed voor 6.700 ton. Daarna volgden aardbeien met 6.650 ton, frambozen met 4.310 ton en bramen met 22 ton.

Het blauwe bessenareaal van de vereniging bedroeg het voorbije seizoen 500 hectare en de teelt van blauwe bessen was goed voor bijna 40% van de omzet van Coophuelva. Volgend jaar zal de coöperatie ook nieuwe rassen van Onubafruit testen. "Daarmee willen we een veel breder afzetvenster bekomen en binnen twee jaar moet het ons ook in staat stellen onze afzet aanzienlijk te vergroten", zegt Fernández.

Storm Filomena
De directeur van de telersvereniging bevestigt dat de aardbeienteelt last heeft gehad van het koufront en de storm Filomena in de maand januari. “Er waren dagen dat we bijna 50% van de aardbeien die onze magazijnen binnenkwamen naar de verwerkende industrie moesten omleiden omdat het fruit niet de juiste kwaliteit had voor afzet als vers fruit wegens botrytis en andere ziektes door de regen. Daarna werden de kwaliteit en ook de prijzen geleidelijk beter. De prijzen zijn op geen enkel moment zeer goed geweest, maar ze waren wel aanvaardbaar." De oogst is uiteindelijk zo’n 10 à 15% onder de verwachtingen gebleven.

Het aardbeienareaal van Coophuelva bedroeg het afgelopen seizoen zo'n 175 hectare en volgend jaar zal het normaal gezien 40% inkrimpen ten voordele van de teelt van blauwe bessen.

Ook het frambozenareaal bedroeg ongeveer 175 hectare en naar verwachting zal het komend seizoen gelijk blijven. Er werd iets meer dan 4.300 ton frambozen geoogst.

De coöperatie beheert ongeveer 3 hectare bramen en de opbrengst bedroeg het afgelopen seizoen 22 ton.

Toename areaal avocado’s
De leden van Coophuelva telen ook avocado op zo’n 150 hectare op grondgebied van de gemeente Gibraleón. Dit jaar is er ongeveer 220 ton avocado geplukt. "Maar voor volgend jaar verwachten we tussen de 1.600 en 1.800 ton avocado’s te oogsten en ook het teeltareaal zal nog uitbreiden", aldus Bartolomé Fernández.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven