Watervoetafdruk kassen Almería is tot 20 keer kleiner dan Spaanse landbouwgemiddelde

Driekwart van het oppervlak van onze planeet is bedekt met water, maar minder dan 1% daarvan is beschikbaar zoet water. Water is dus een schaars goed, maar essentieel voor het leven. Er moet dientengevolge zorgvuldig mee worden omgesprongen, ook in de sectoren waar de productie afhankelijk is van het gebruik ervan. Van alle economische sectoren is de landbouw de grootste verbruiker van water.

In de kassen in Zuid-Europa, die zich voornamelijk bevinden in de Spaanse provincie Almería en de kust van Granada, het belangrijkste groente- en fruitteeltgebied in Europa, is de watervoetafdruk tot 20 keer lager dan het gemiddelde voor de landbouw in Spanje.


Geïntegreerd irrigatie- en klimaatbeheersingssysteem om het gebruik van water en meststoffen te optimaliseren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft berekend dat er voor de dagelijkse productie van het voedsel van één persoon, afhankelijk van diens eetgewoonten, tussen 2.000 en 5.000 liter water nodig is. Wat waterverbruik betreft, doen telers van de kasgroenten in Zuidoost-Spanje het heel goed op wereldvlak.

Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van de traditionele enarenadotechniek (laagje zand van 10 à 12 cm bovenop mestlaag en oorspronkelijke leemachtige bodem, n.v.d.r.), die verzilting van de bovenste grondlagen voorkomt en tevens het verlies van water door directe verdamping. Ook staat de innovatie in de druppelirrigatiesystemen niet stil. Deze techniek maakt ook fertigatie mogelijk, dat wil zeggen de gezamenlijke aanvoer van water en meststoffen volgens de behoeften van de planten.

In de afgelopen jaren hebben deze technieken meer technologie ingebouwd, waardoor gelokaliseerde, door computersystemen gestuurde hoogfrequentie irrigatie mogelijk is. Verschillende sensoren informeren de teler over de beschikbaarheid van water in de bodem, evenals de concentratie van mest. Daarnaast worden steeds meer irrigatiesystemen geïnstalleerd die gekoppeld zijn aan klimaatbeheersingssystemen, waardoor elke druppel water steeds beter wordt aangewend.


Waterreservoir bedekt met zwart doek om algengroei te voorkomen.

Een andere belangrijke vooruitgang is het gebruik van goten die het regenwater afleiden naar een waterreservoir voor later gebruik bij irrigatie. Het systeem is overigens verplicht in alle kassen. Onderzoek uitgevoerd door IFAPA heeft aangetoond dat de opvang van regenwater kan voorzien in meer dan 35% van de behoeften van de gewassen gedurende de teelt.

Voor meer informatie:
Cute Solar
www.cutesolar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven