AMA-marktrapport aardappelen, uien en wortelen

Oostenrijkse appelseizoen loopt langzaam ten einde, groothandelsprijzen stabiel

In juni ging het voor verkopers ronduit tevredenstellende appelseizoen 2020/21 langzaam ten einde. Naast het feit dat het aanbod aan rassen op de markt reeds flink was uitgedund, kwam het zomerfruit uiteindelijk na wat vertraging door het weer volop in het schap terecht. Passend bij het seizoen verminderde hierdoor de vraag naar Oostenrijkse appelen met de week.

Desalniettemin konden de groothandelsprijzen van de AMA voor appelen, gesorteerd en verpakt, redelijk op peil worden gehouden, ook al daalden ze gekeken naar alle rassen met -3,4% ten opzichte van de voorgaande maand. Terwijl de prijzen van de rassen Gala met 0,92 euro per kg (+1,1%) en Jonagold met 0,84 euro per kg (- 1,1%) vergeleken bij de maand mei niet veel veranderden, daalden de prijzen van Golden Delicious met maar liefst 6,4% naar 0,73 euro per kg. De totale Oostenrijkse appelvoorraad die door de AMA werd geregistreerd (biologisch en conventioneel) bedroeg op peildatum 1 juni 27.906 ton. Tot aan het begin van de nieuwe oogst zullen, met één uitzondering, zo goed als alles rassen verkocht zijn. Voor de Golden Delicious geldt dat de kleine Europese voorraad ook in de komende tijd nog voor lucratieve afzetmogelijkheden, vooral bij de export, zal zorgen.

Prijsontwikkeling van appelen van geselecteerde rassen: groothandelsprijs klasse I, conventioneel, incl. verpakking en sortering, excl. BTW, alle verkoopeenheden in EUR/kg. Foto: AMA

Nieuwe Oostenrijkse wortelenoogst op de markt, telersprijzen ongewijzigd
In de loop van de maand werden steeds meer wortelen uit bewaring aangevuld of vervangen door wortelen van de nieuwe oogst. Een langzaam stijgend aanbod stuitte door het warme weer op een zeer rustige binnenlandse vraag. De telersprijzen voor wortelen van de nieuwe oogst in een zak van 5 kg, lag in Niederösterreich afhankelijk van de kwaliteit net als in de voorgaande weken op gemiddeld 47,50 euro per 100 kg. Dat was exact hetzelfde prijsniveau als in het voorgaande jaar. Tot nu toe konden de traditionele prijstoeslagen desondanks niet door worden gevoerd.

Oostenrijkse winteruien komen op de markt, telersprijzen op hetzelfde niveau als vorig jaar
Nadat aan het einde van het seizoen het aanbod aan Oostenrijkse uien uit bewaring langzaam krap werd en de handel uiteindelijk terug moest vallen op importen, arriveerden eind van de maand de eerste partijen winteruien van dit jaar. Er wordt een gemiddelde opbrengst per hectare en een goede kwaliteit gemeld.

De telersprijzen in Niederösterreich gingen hierdoor in juni op en neer. Uiteindelijk bereikte de telersprijs in Niederösterreich voor losse uien, nieuwe oogst, gesorteerd in een kistje met gemiddeld 32,50 euro per 100 kg ongeveer het niveau van vorig jaar. Met de verdere toename van het aanbod worden verdere prijsconcessies vanuit de telers en aanbieders waarschijnlijker.

Vroege aardappeloogst op volle toeren, telersprijzen dalen
De Oostenrijkse vroege aardappeloogst liep midden juni op volle toeren. Uit Burgenland en Steiermark werden tot slot opbrengsten van circa 35 ton per hectare gemeld. In Niederösterreich lag de opbrengst met 20 tot 30 ton iets lager. In de heel vroege gebieden zijn de arealen inmiddels grotendeels geruimd. Het aanbod dat momenteel op de markt beschikbaar is komt inmiddels uit alle deelstaten.

De juni-afzet van vroege aardappelen was aanvankelijk ronduit dynamisch, maar met de aanhoudende hitte was de vraag echter weer afgezwakt. Met het toenemende aanbod gingen de telersprijzen van vroege aardappelen in Niederösterreich naar beneden. Terwijl er halverwege de maand nog gemiddeld 49,00 euro per 100 kg te behalen viel, moesten de aanbieders het tegen het einde van de maand met gemiddeld 28,00 euro per 100 kg doen.

Door de aanhoudende hitte en droogte en de daarmee verbonden bescheiden oogstvooruitzichten voor de aansluitende rassen, zal de negatieve spiraal bij de verkoopprijzen waarschijnlijk vroeger dan gebruikelijk ten einde komen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven