Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manel Simón, directeur van het Spaanse Afrucat:

"Het gebrek aan aanbod is nu goed merkbaar op de steenfruitmarkt"

De Catalaanse steenfruitoogst is in volle gang, maar door de beperkte hoeveelheden zijn de coöperaties en afzetbedrijven niet in staat om te voldoen aan de bestellingen vanuit de Europese markten.

Hoewel de opbrengst vorig jaar al met 35% was gedaald door hagelbuien, heeft de vorst dit jaar daar nog een schepje bovenop gedaan. In Catalonië, een van de belangrijkste Europese teeltgebieden, ligt de huidige oogst immers 11% onder die van vorig jaar, 34% onder het vijfjarig gemiddelde en 42% onder het productiepotentieel.

"Vorig jaar stegen de prijzen aanzienlijk, maar die opwaardering heeft de productiedaling nooit kunnen compenseren. Vraag en aanbod gedragen zich immers niet proportioneel", vertelt Manel Simón, directeur van Afrucat, de werkgeversorganisatie van de Catalaanse fruitsector.

"De voorspellingen leken te wijzen op een seizoen zoals dat van vorig jaar, maar al van in de eerste fase trad er een belangrijk verschil op. De vroegste teeltgebieden in Spanje, zoals Murcia en Andalusië, hadden immers een vrij normale oogst, terwijl er daar vorig jaar ook minder opbrengst was door ongunstige weersomstandigheden. De afzet liep dan ook trager dan verwacht, want aan het begin van het seizoen is de vraag gewoonlijk nog niet erg groot", gaat de directeur verder. "Tijdens de weken waarin Murcia aan zet was, merkte je nauwelijks iets van schaarste op de markt en ook de prijzen waren goed."

Maar midden in de zomer neemt de vraag traditioneel toe en komt er amper nog fruit uit Murcia op de markt. Nu is het de beurt aan Catalonië, Aragón en Italië, maar die hebben alle geleden onder de vorst.

"Sinds iets meer dan een week merk je het gebrek aan product. Onze fruittelers kunnen de bestellingen niet aan en waar ze normaal 10 vrachtwagens laden, zijn dat er nu 3 of 4. Verder afgelegen bestemmingen, waarbij het transport een groter risico vormt, worden nu door de afzetbedrijven overgeslagen. De laatste weken ligt er geen fruit opgeslagen in de koelkamers, want het fruit dat het pakstation binnenkomt, vliegt dezelfde of de volgende dag weer de deur uit", merkt Manuel Simón op.

Normaal dalen de prijzen een beetje in de eerste helft van juli, maar dit jaar is er van een neerwaartse trend geen sprake, zo vertelt de directeur. "Er zit een constante lijn in de prijzen, die ook redelijk goed zijn. Ze zijn vergelijkbaar met de prijzen van vorig seizoen en voor sommige producten liggen ze zelfs iets hoger. Wie erin geslaagd is een groot deel van zijn teelt te redden, zal een goed seizoen draaien. Maar de overgrote meerderheid van de telers hebben hun opbrengst met gemiddeld 40% zien dalen. De variabele kosten dalen dan natuurlijk ook, maar de vaste kosten zijn wat ze zijn. In een seizoen als dit kunnen de inkomsten per bedrijf sterk verschillen, naargelang de opbrengst, verzekeringsdekking en onderhandelde prijzen."

Het is moeilijk om klein fruit voor de punnets te vinden
Op dit moment zijn er bijna geen kleine maten in rode perzik. "Het is logisch dat de maatvoering nu wat groter is, aangezien het fruit al langer aan de bomen hangt. Maar door de vorst in maart dragen de bomen heel wat minder fruit zodat er bijna enkel grote maten beschikbaar zijn. Er is dus niet genoeg klein fruit voorhanden voor de supermarktketens die graag met punnets werken. Dat geldt eigenlijk voor al het steenfruit, maar toch vooral voor perziken."

Toekomstige oogsten veilig stellen
Na twee opeenvolgende seizoenen met ongunstige weersomstandigheden is het duidelijk dat de sector de komende jaren zal moeten investeren in infrastructuur om de boomgaarden tegen hagel en vorst te beschermen.

"De gebieden die altijd lijden onder lage temperaturen hebben anti-vorstsystemen, maar dat gaat eigenlijk maar om een klein percentage telers. Daarom heeft iedereen het nu toch over investeren in de bescherming van de toekomstige oogsten”, besluit Manel Simón.

 

Voor meer informatie:
www.afrucat.com 

Publicatiedatum: