Egypte blijft grootste teler van Valencia-sinaasappel

Egypte heeft Spanje van de troon gestoten als 's werelds grootste exporteur van sinaasappelen. 95% van het oppervlak van Egypte mag dan woestijn zijn, het land herbergt ongeveer 168.000 hectare sinaasappelboomgaarden alsof het een luchtspiegeling betrof in dit dorre land. De teelt vindt immers niet alleen plaats in de Nijldelta, want 60% van de boomgaarden bevindt zich in teruggewonnen woestijngebieden.

De sinaasappel is goed voor 80% van de citrusteelt in het land en de variëteit Valencia is veruit het meest aangeplante ras.

"De afgelopen jaren hebben Spaanse telers niet veel interesse getoond in het ras Valencia. Ze gaven de voorkeur aan het planten van easypeelers, terwijl we in Egypte ervoor hebben gekozen om meer sinaasappelen te planten, vooral Valencia’s”, vertelt Mahmud Shishini, commercieel directeur van Mafa, een toonaangevend teeltbedrijf in Egypte, aan het Spaanse digitale dagblad El Independiente.

Het was zijn bedrijf dat, geadviseerd door Israëlische teeltexperts na het vredesakkoord van 1979 tussen de twee landen, drie decennia geleden het zaad introduceerde van de Valencia-sinaasappel die tegenwoordig op de zandpercelen groeit.

"Het is een sinaasappelras dat zich onderscheidt door zijn goede kwaliteit en die veel goedkoper is dan andere variëteiten", zegt Abdelkader Hasan, eigenaar van een groot exportbedrijf van groenten en fruit. Een combinatie van factoren verklaart het succes van de teelt van deze citrussoort waar vroeger alleen woestenij was. “Ten eerste is het een zaadje dat iedereen kent en weet te planten. Ten tweede is het een eenvoudig en zeer duurzaam ras. Ten derde is het klimaat hier ideaal. En ten vierde: in Spanje kan de ruimte beperkt zijn, maar hier kunnen honderden, zo niet duizenden hectaren worden aangeplant, als er maar water voorhanden is. Het is een investeringsmodel dat gemakkelijk te herhalen is”, zegt Shishini. 

In 2019, het laatste jaar waarvoor er gegevens beschikbaar zijn, heeft Egypte volgens het International Trade Center, een gezamenlijk agentschap van de Wereldhandelsorganisatie en de Verenigde Naties, ongeveer 1,8 miljoen ton sinaasappelen geëxporteerd, wat iets meer was dan Spanje. Beide laten Zuid-Afrika, de op twee na grootste producent, nog ver achter zich.

De belangrijkste markten voor Egyptische sinaasappelen zijn Rusland, Saoedi-Arabië, China, Nederland - beschouwd als de poort van Europa - en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Arabische land heeft het afgelopen jaar met onder meer Brazilië, Nieuw-Zeeland en Japan ook nieuwe markten aangeboord voor zijn sinaasappelen.

Brazilië heeft zijn markt opengesteld voor citrus uit Egypte in het kader van een vrijhandelsovereenkomst Mercosur-Egypte die van toepassing is op Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Volgens ramingen van de Braziliaans-Arabische Kamer van Koophandel zou Egypte binnen twee jaar de belangrijkste citrusleverancier kunnen worden op de Braziliaanse markt.

Bron: elindependiente.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven