Japanse overheid grijpt in

Japanse fruitrassen eindelijk juridisch beschermd tegen illegale overzeese teelt

Japanse merknamen en hoogwaardige tuinbouwproducten, waaronder populaire fruitrassen die exclusief in Japan werden ontwikkeld, zijn heimelijk naar overzeese gebieden gebracht, waar ze illegaal worden geteeld en verkocht. Op buitenlandse markten concurreren deze producten nu met Japanse en dat is een groot  probleem.

Om een einde te maken aan de niet toegestane overzeese export van zaden heeft de Japanse regering recent de wet op de Bescherming van Plantenrassen en Zaaigoed aangepast. Daarnaast is de politie begonnen met het controleren op onregelmatigheden om Japanse rassen te beschermen. 

Het premium druivenras Shine Muscat staat bekend om zijn grote smaragdgroene, glanzende vruchten. Het is een enorm populair ras met een hoog suikergehalte dat vaak cadeau wordt gegeven. Shine Muscat-druiven kosten vaak honderden euro's per tros. 

Sinds 2017 wordt dit druivenras echter op grote schaal in China geteeld. Volgens een onderzoek van het Japanse ministerie van Landbouw, Visserij en Bosbeheer (MAFF) wordt het fruit vermarkt onder Chinese merknamen, zoals Sunlight Rose en Incense Jade. 

Ook bleek deze Japanse druif in Zuid-Korea te worden geteeld en verkocht. Een ambtenaar van het ministerie zei er het volgende over: "Japanse telers zien hun winst verdampen wanneer deze druiven in het buitenland worden geteeld."

Om de illegale uitvoer van geregistreerde rassen een halt toe te roepen, heeft de regering de wet aangepast, zodat zij nu bevel kan geven de ongeautoriseerde teelt en verkoop van producten door bedrijven of particulieren stil te leggen of in te grijpen wanneer zaden of zaailingen zonder toestemming naar overzeese markten worden vervoerd. 

Bron: japan-forward.com
foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven