Wilko van der Zwaard, Wilko Fruit:

"Goede prijzen voor Spaanse perziken, nectarines en abrikozen"

Tholen - Het Europese steenfruitseizoen is aan de tweede helft gestart. Vooralsnog verloopt de verkoop volgens Wilko van der Zwaard van WilkoFruit goed, heel goed zelfs. "De volumes liggen vanuit sommige gebieden aanzienlijk lager, maar de vraag is goed en prijzen liggen op een hoog niveau."

"We bieden nog zo'n twee weken Spaanse kersen aan, dan is het Spanje-seizoen afgelopen. De kersen komen nu van hoog in de bergen tot bijna in Frankrijk toe. Het is een mooi seizoen geweest, met goede aantallen, maar bovenal ook grote kersen. De maatsortering 28/30/32 was meer regel dan uitzondering."

"Je ziet de laatste jaren de Spaanse kersen meer furore maken op de markt. De 2 kg kistjes vanuit Spanje worden zeker door de marktkooplui erg gewaardeerd. Dat hebben ze voor op de Turkse kersen, die bijna allemaal in een zak worden verstuurd", constateert Wilko. "Aanvullend bieden we nu Hollandse kersen aan in 8x500 gram en los in 5 kg in een luxe Gaudias-verpakking."

Noordelijke productiegebieden
Het seizoen van de nectarines, perziken en paraguayo's vanuit achtereenvolgens Murcia en Badajoz is afgelopen en overgeschakeld op de noordelijkere productiegebieden in Llerida en Zaragoza. "Daarvan is de aanvoer 40% lager. De maatvoering is ongekend groot, omdat er een stuk minder fruit aan de bomen hangt", vertelt de importeur.

"Prijzen liggen op een hoog niveau. Perziken en nectarines zijn zomaar 60% duurder als vorig jaar. Paraguayo's liggen ongeveer op hetzelfde prijsniveau", vervolgt Wilko. Bij Wilko Fruit is de verhouding nectarines, perziken en paraguayo's 40/40/20%. "De nectarine is het meest in trek bij de Nederlandse consument, maar de allochtone consument, die het meeste fruit consumeert, heeft traditiegetrouw een voorkeur voor de perziken. Bij supermarkten is de verhouding 50-30-20."

"Abrikozen hebben we nog een week vanuit Spanje, maar we zitten momenteel al volop in de Franse abrikozen vanuit Costières de Nîmes. Dat is de enige regio in Frankrijk met een goede oogst. In andere streken, zoals het Rhone-dal en Lyon komt de oogst hooguit op 10% uit. Prijzen liggen dan ook op een hartstikke hoog niveau tussen de 3 en 3,75 euro per kilo."

Hoewel de laatste helft van het seizoen zijn intrede heeft gedaan, verwacht Wilko nog tot oktober steenfruit aan te bieden. "Dankzij een nauwe samenwerking met veredelaars investeren onze telers stevig in nieuwe rassen. Ze hebben iedere tien dagen wel een nieuwe variëteit, zodat we altijd de juiste rassen in huis hebben!"

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilkofruit b.v
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ  Prinsenbeek
+31 76 5244460
wilko@wilkofruit.com   
www.wilkofruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven