Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limburgse glastuinbouw houdt met succes kassen droog

Tholen - Veruit de meeste Limburgse glastuinbouwbedrijven zijn afgelopen weekend met de schrik vrijgekomen. Het water kwam soms héél dichtbij, maar de (nood)dijken hebben het gehouden. Dat leert een rondgang van de redactie vanochtend. In de loop van de week zal meer duidelijk worden over schades en ongemakken, al lijkt het onder water lopen van kassen uit te zijn gebleven.


Rechts bovenin de foto de kassen van Asian Crops. Het water kwam héél dichtbij, maar dankzij de vele vrijwilligers en op initiatief van de ondernemers werden de dijken verhoogd en verstevigd.

Héél dichtbij
Eén van de telers bij wie het water héél dichtbij kwam is Asian Crop in Velden. Daar liggen de kassen waarin Aziatische groenten worden geteeld op slechts een steenworp afstand van de rivier de Maas. Wel achter de dijk.

En die hield het, vertelt teler Danielle. "Vrijdag werd het spannend. Omdat onze kassen relatief hoog liggen, waren we vrij positief. Als onze kas onder zou lopen, dan zou er heel veel onder lopen."

Toch werden er wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. "Wij en ons personeel dat hier ook in de straat woont, hebben met materieel en mankracht geholpen de dijken te versterken."

De telers bleven wel op het bedrijf en evacueerden niet. "Zaterdag hebben we ook 'gewoon' gewerkt en gelukkig bleven ook de toegangswegen bereikbaar, zodat we ook onze producten hebben kunnen uitleveren. We hebben zelfs gewoon water moeten geven in de kassen."

Schadeherstel
Slateler Chris van Maatschap Michiels-Theeuwen uit Wellerlooi kwam ook met de schrik vrij. Dat laat hij tussen de bedrijven door op deze drukke maandagochtend weten.

Ook BB Plant uit Lottum, even ten noorden van Venlo, heeft geen last ondervonden van het water. “We liggen op een heuvel, 3 meter boven de weg”, vertelt Eugene Beukers. “Wel kwam het water 100 meter dichterbij. De afgelopen jaren is er veel aan de Maas gewerkt. Hierdoor zie je dat gebieden waar vroeger nooit water kwam nu ineens kunnen onderlopen, terwijl andere stukken grond juist weer droog blijven liggen.” 

Jos Smits, boom– en rozenkweker even verderop in Broekhuizenvorst, kwam er minder fortuinlijk vanaf. “Er is veel schade”, zegt de teler, die druk bezig is op zijn containerveld orde op zaken te stellen. “We redden het wel, zoveel is wel duidelijk, maar hoe groot die schade precies zal zijn moeten we nog zien.”

Tuinbouwbedrijven pakken initiatief
Jean Aerts, bestuurslid bij Glastuinbouw Nederland en voorzitter van de regio Limburg, noemt als een van de voorbeelden waar het heel spannend werd ook Velden. "Ondernemers in dat gebied hebben het initiatief genomen en zijn met hulp van het dorp en de autoriteiten de dijken gaan verhogen. Met ervaring uit 1993 en 1995, toen het water ook heel hoog kwam, wisten zij waar de zwakke plekken waren."

Vanaf donderdag werden de voorbereidingen in gang zet, weet Jean. "Vrijdag en zaterdag is er héél hard gewerkt. Het hoogste punt is vervolgens in de nacht van zaterdag op zondag bereikt. De nooddijken hebben het gehouden."

Voorzichtig heerst er nu opluchting, vertelt Jean, al moet de komende week blijken wat alsnog de schades en ongemakken zijn. Zo zijn er bij veel tuinbouwbedrijven bijvoorbeeld zandzakken gevuld, zijn heftrucks gebruikt en is zwaar materieel ingezet. "Parkeerplaatsen bij telers hebben daar onder te leiden gehad, maar dat zijn gelukkig 'slechts' ongemakken ten opzichte van wat er anders had kunnen gebeuren."

In de vollegrondsgroenten kwamen telers er slechter vanaf. Een update van de reactie over de situatie daar, hier. 

Meer updates
Reageren of aanvullingen op deze update? De redactie ziet het graag verschijnen op info@groentennieuws.nl