Chinese knoflookexport daalt

De nieuwe knoflookoogst is in mei geleidelijk op de Chinese markt gekomen. Zowel het aanbod als de handel zijn toegenomen naarmate het knoflook droogproces werd voortgezet en de kwaliteit verbeterde. Uit gegevens over de internationale knoflookhandel blijkt dat China in de periode tussen januari en mei 2021 ongeveer 634.700 ton verse en diepgevroren knoflook heeft geëxporteerd. Dat is 161.300 ton minder dan de 796.000 ton van 2020. De Chinese knoflookexport is met ongeveer 20,26% gedaald.

De tien belangrijkste exportmarkten voor Chinese knoflook in mei waren Indonesië, Vietnam, Maleisië, de Filipijnen, Thailand, Brazilië, Bangladesh, Sri Lanka, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Uit de gegevens over de internationale knoflookhandel blijkt ook dat China alleen al in mei 118 600 ton verse en diepgevroren knoflook heeft geëxporteerd. Dat is minder dan de 145.000 ton in april. De Chinese knoflookexport daalde 18,21%. De nieuwe oogst verse knoflook begon in mei geleidelijk de markt te veroveren en tegelijk begonnen enkele van de betere teeltgebieden gedroogde knoflook van hoge kwaliteit te leveren die aan de exportnormen voldoet. Overzeese kopers hadden meer keuze op de Chinese knoflookmarkt, maar de prijs van gedroogde knoflook was nog steeds vrij hoog. Daarom waren de bewerkende fabrieken nog steeds aangewezen op knoflook van het vorige seizoen. De impact van verse knoflook bleef enigszins beperkt.

De exportprijs van Chinese knoflook vertoonde in april en mei een neerwaartse tendens. In mei bedroeg de prijs ongeveer € 819/ton, d.i. 0,86% minder dan de prijs van € 827/ton in april. In vergelijking met vorig jaar is de knoflookprijs echter gestegen. De prijs van € 819/ton in mei van dit jaar lag 26,67% hoger dan de prijs van € 646/ton in mei vorig jaar.

In het afgelopen halfjaar was er een tekort aan scheepscontainers en vrachtruimte, terwijl sommige schepen overboekt waren en andere havens oversloegen. Al met al zijn de scheepvaartkosten de pan uit gerezen en de tweede helft van dit jaar lijkt geen oplossing te bieden voor deze problematische situatie. Veel containers komen veel later aan dan gepland, sommige hebben zelfs 10 tot 15 dagen vertraging, omdat de schepen in elke aanloophaven 2 tot 3 dagen halt houden. De knoflookexporteurs zien deze situatie met vrees tegemoet. Er zijn minder bestellingen dan vorig jaar en degenen die wel vooraf bestellen, zijn voorzichtig met de contracten die zij ondertekenen. Dit is een zware klap voor de Chinese knoflookexportsector. Daar komt nog bij dat de opwaardering van de Chinese Yuan de exportbedrijven nog meer onder druk zet. Een neerwaartse trend qua prijs en aanbod valt dan ook te verwachten.

Bron: International Garlic Trade Online


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven