Aardbeien stammen in toenemende mate uit folietunnels

Duitse aspergeoogst 2021 iets onder gemiddeld

Door een lang en koel voorjaar was de start van het asperge- en aardbeienseizoen in de Duitse deelstaat Baden-Württenberg dit jaar duidelijk vertraagd. Het Bureau voor de Statistiek van Baden-Württemberg deelt mee dat men volgens de voorlopige cijfers in Baden-Württemberg circa 10.800 ton asperges gestoken heeft. Daarmee kon de oogst zich weer herstellen ten opzichte van het slechte voorgaande jaar, met een stijging van 15%. De opbrengst per hectare zal vermoedelijk uitkomen op 4,5 ton per hectare. Daarmee wordt het resultaat van vorig jaar met 5% overtroffen, maar het is nog altijd 6% minder dan het langjarig gemiddelde (2015/2020). De teeltomvang is licht toegenomen naar 2.700 hectare. In de districten Karlsruhe, Rhein-Neckar-Kreis en Breisgau-Hochschwarzwald worden de meeste asperges geteeld.

De extreme weersomstandigheden van vorst tot aan de bloeiperiode en hitte in juni waren een uitdaging voor de aardbeientelers en maakten zich vooral bemerkbaar bij de oogst van aardbeien uit de volle grond, die met 8,6 ton per hectare circa 18% kleiner uitviel dan vorig jaar. Daarnaast zet de negatieve trend van de vollegrondsteelt (1.600 hectare; −9%) zich volgens de voorlopige cijfers verder voort. Volgens de ramingen bereikt de aardbeienoogst uit de volle grond in 2021 slechts nog een omvang van 14.200 ton (−25%). Dat is duidelijk minder dan in het voorgaande jaar en duidelijk minder dan het gemiddelde over de afgelopen jaren (−33%). In plaats daarvan investeren de telers nog steeds in de weersonafhankelijkere gewassen in folietunnels of kassen. De teelt daarvan zal in 2021 vermoedelijk toenemen naar 430 hectare (+2 %) en met 7.400 ton reeds één derde van de totale aardbeienoogst beslaan. De belangrijkste teeltgebieden voor aardbeien bevinden zich op de Rijnvlakte, aan de Bodensee en rondom Heilbronn.

Definitieve cijfers over de teelt en oogst van groenten en aardbeien zullen vermoedelijk in februari 2022 beschikbaar zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven