Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fedefruta presenteert alarmerende cijfers

Personeelstekort in Chileense fruitteelt

Uit een enquête die de Chileense Federatie van Fruittelers (Fedefruta) bij haar leden heeft uitgevoerd blijkt dat de fruittelers zich zorgen maken over het gebrek aan arbeidskrachten. Jorge Valenzuela, voorzitter van de telersvereniging, heeft in een vergadering met de minister van Arbeid, Patricio Melero, de resultaten van de navraag voorgelegd en ook enkele oplossingen voorgesteld.

Fedefruta berekende dat 50,5% van de ondervraagden zei dat de beschikbaarheid van arbeidskrachten dit seizoen met 50% tot 70% was gedaald. "Met de helft minder arbeidskrachten in de huidige fase van het seizoen, namelijk half juli, gaan we waarschijnlijk een moeilijk seizoen tegemoet", zei de voorzitter. “En als deze situatie ook in de zomer aanhoudt, dan zal 20% à 30% van het fruit niet geoogst kunnen worden”.

48% van de telers gaf aan de lonen tussen de 20% en 30% te hebben verhoogd in de laatste maanden, terwijl 27,8% van de fruittelers tot 40% à 50% meer heeft uitbetaald aan de arbeiders. Ondanks de loonsverhogingen bedroeg het arbeidstekort in de citrusteelt in de regio van Coquimbo 48%, waardoor 23% van het fruit niet geplukt en verwerkt kon worden.

De vereniging stelt voor om wervingscampagnes uit te voeren op het platteland en bij onderwijsinstellingen (universiteiten en technische opleidingscentra) om studenten aan te trekken voor de oogst van het fruit. Het initiatief draagt de goedkeuring weg van 87% van de ondervraagden.

Oorzaken
Jorge Valenzuela nodigde de voorzitter van de Nationale Landbouwmaatschappij (SNA), Cristián Allendes, uit om deel te nemen aan een webinar georganiseerd door Fedefruta. Tijdens de virtuele bijeenkomst werden de cijfers van het onderzoek geanalyseerd en werd er ook in gesprek gegaan met meer dan 650 telers die de vergadering bijwoonden via Zoom en YouTube.

Volgens 92% van de ondervraagden is een van de redenen van het handentekort in de fruitteelt dat werknemers bang zijn hun staatssteun te verliezen als ze een arbeidscontract ondertekenen. "Hier speelt een informatieprobleem, want een arbeidscontract in de fruitteelt leidt niet tot het opschorten van de staatssteun", zei Valenzuela.

36% van de ondervraagden schreef het arbeidstekort ook toe aan het gebrek aan buitenlandse werknemers vanwege het sluiten van de grenzen, 28% vermeldde dat vrouwen minder geneigd waren om in de boomgaarden te werken omwille van de zorgtaken thuis en 20% gaf aan dat werknemers bang zijn corona op te lopen.

Voor meer informatie:
Fedefruta
fedefruta@fedefruta.cl
www.fedefruta.cl

Publicatiedatum: