Ailimpo

Spaanse citroenoogst zal volgend seizoen met bijna een kwart afnemen

Spanje zal ook in 2021/22 koploper blijven in de wereldwijde citroenexport en de tweede grootste producent zijn van citroensap, etherische olie en gedroogde citroenschillen. Maar na de recordoogst van dit jaar wordt voor volgend seizoen 23% minder opbrengst verwacht als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in 2021, zo stelt de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) in haar eerste raming voor de komende citroenoogst. De organisatie rekent op 1.035.000 ton, wat heel wat minder is dan de 1.340.000 ton waarmee het naar verwachting het seizoen 2020/21 zal afsluiten.

Voor de Fino-citroen wordt een daling van 16% verwacht, waardoor de oogst zou uitkomen op 820.000 ton, en voor de Verna raamt men een opbrengst van 215.000 ton in 2022, wat een daling van 40% zou betekenen tegenover het huidige seizoen 2021.

De daling is te wijten aan ongunstige weersomstandigheden in 2021, met perioden van kou, wind en overvloedige regen die de bloei en de zetting van het fruit in sommige teeltgebieden hebben aangetast.

In deze berekeningen heeft Ailimpo ook rekening gehouden met de geleidelijke ingebruikname van nieuwe boomgaarden. De afgelopen zes jaar zijn er 5,4 miljoen citroenbomen geplant, wat, zo vermeldt Ailimpo in haar rapport, zich zal vertalen in een grotere oogst in de komende jaren.

Perspectieven
Met dit oogstniveau verwacht Ailimpo een prijsherstel voor de telers, dat zich ook zou moeten doorzetten in de rest van de waardeketen om tot een juiste prijsbalans te komen.

De organisatie wijst erop dat het begin van het seizoen in september waarschijnlijk zal samenvallen met het einde van de import van citroenen uit het zuidelijk halfrond en de komst van de eerste ladingen uit Turkije, dat komend seizoen mogelijk weer normale oogstvolumes zal bereiken.

"We verwachten weer meer citroenen te kunnen afzetten als vers product en minder fruit te moeten omleiden naar de verwerkende industrie, waar we het voorbije jaar een recordaantal citroenen naartoe hebben gezonden. Ik denk dat we weer op het niveau van de voorgaande jaren zullen uitkomen, namelijk zo’n 25% dat naar de verwerkende industrie gaat. Het aanbod van citroensap en -olie op de internationale markten is overigens heel ruim en de Spaanse sector zal zijn best moeten doen om competitief te blijven", zo staat in het rapport van Ailimpo.

"De GlobalGAP- en GRASP-certificeringen zullen volgend seizoen belangrijke instrumenten worden, want het is onze strategie om de Spaanse citroen te onderscheiden van zijn concurrenten en een duurzame teelt te promoten op de bekende drie vlakken: economisch, ecologisch en sociaal", schrijft Ailimpo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven