"Dit wordt ons beste seizoen tot nu toe," zegt Luis Sousa van The Land of Jershon, een kiwibesteler in Portugal. Het kiwibessenseizoen gaat op 16 augustus van start en loopt tot 30 september. "De planten zijn nu tussen hun 5e en 6e productiejaar, wat betekent dat de teelt op zijn hoogst zal zijn tot nu toe. We telen 4 variƫteiten en nog eens 8 bevinden zich in de experimenteerfase."
De teler, die kiwibessen teelt op een areaal van 7 ha, met binnenkort nog een hectare erbij, heeft een aantal uitdagingen het hoofd moeten bieden om zover te komen. "Kiwibessen vragen voor een korte tijd veel arbeid, op de piek van het groeiseizoen hebben we gedurende 6 weken 70 mensen nodig. De behandeling van de bessen kan niet worden geautomatiseerd, omdat de schil te gevoelig is. Dit maakt het ook moeilijk om de beste kwaliteit te telen. Dit seizoen hebben we te lijden gehad van vorst, ondanks de maatregelen die we hebben genomen. Er was een mechanisch defect en uiteindelijk hebben wij 2,5% van onze teelt verloren. De kiwibes heeft veel water nodig, en stelt specifieke eisen op het gebied van klimaat, bodem en luchtvochtigheid."
"Een ander probleem is het relatief korte seizoen. In landen buiten de EU is er nog geen kiwibesteelt. Een korte teeltperiode betekent eveneens dat de bessen maar korte tijd in de schappen van de supermarkt te zien zijn, wat de positionering van de kiwibes bij de consument verzwakt. Het is immers nog een relatief nieuw product. Om de oogstperiode van 6 tot 10 weken te verlengen, zijn we van plan in de toekomst nog 7 ha aan te planten, zodat we ten volle kunnen profiteren van de verschillende microklimaten in onze regio."
The Land of Jershon exporteert naar Spanje, Engeland, Frankrijk, Nederland en Duitsland, ondanks het feit dat Spanje ook een producent van kiwibessen is. "Spanje is niet zozeer een concurrent, maar eerder een bondgenoot. Zuid-Spanje teelt vroeger in het jaar, op een moment dat er geen fruit is, wat helpt het seizoen te verlengen en de sector te versterken. De kiwibes heeft veel potentieel, zowel wat smaak als wat gezondheidsvoordelen betreft. Maar de kiwibes is nog onbekend bij de consument, wat ertoe kan hebben bijgedragen dat enkele jaren geleden verschillende telers hebben geprobeerd 20/25 ton/ha te telen, waardoor de smaak volledig is veranderd en de unieke kenmerken verloren zijn gegaan. Hierdoor stagneerde de consumptie. Vervolgens heeft er een mentaliteitsverandering plaatsgevonden. De kwaliteit werd hersteld en bijgevolg neemt de consumptie weer langzaam toe."
"Zelf verwachten we dit seizoen een mooie kwaliteit, omdat we de afgelopen jaren verschillende teeltbedrijven hebben bezocht, met verschillende adviseurs hebben samengewerkt en grote hoeveelheden kennis hebben vergaard, zodat we er niet aan twijfelen dat we de beste kwaliteit ooit zullen hebben. Voor dit jaar hebben we meer dan 95% van onze oogst afgezet."
Voor meer informatie:
Luis Sousa
The Land of Jershon
+351 919 440 696
luis.sousa@thelandofjershon.com
www.thelandofjershon.com