Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshfel Europe wil beleidsmakers aanzetten om consumptie van AGF nog verder te stimuleren

Ter gelegenheid van de tweedaagse conferentie van de Europese Commissie over de herziening van het beleid inzake afzetbevordering van agrovoedingsproducten op 12 en 13 juli jl., roept Freshfel Europe de Europese autoriteiten op om voort te bouwen op het momentum van de beleidsontwikkelingen die voortvloeien uit de Green Deal, de Farm to Fork-strategie en het EU-plan om kanker te bestrijden, om verse groenten en fruit te bevorderen als onderdeel van de oplossing voor klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Het doel is een nog krachtiger, efficiënter en beter gefinancierd beleid ter ondersteuning van Europese AGF vorm te geven om de consumptie van verse groenten en fruit boven de minimumdrempel van 400 gr/inwoner/dag van de WHO te brengen en tegelijk het concurrentievermogen van Europese AGF voor de export naar markten van derde landen te verbeteren.

Het momentum om de teelt, de handel en de consumptie van verse groenten en fruit aanzienlijk te stimuleren is sterker dan ooit. De Covid-19-pandemie heeft de consumenten ertoe aangezet meer verse producten in hun voeding op te nemen om hun gezondheid en immuunsysteem te versterken. De viering door de Verenigde Naties in 2021 als het Internationale Jaar van Groente en Fruit is het perfecte moment voor Freshfel Europe en de AGF-sector om op te komen voor de sector en de gezondheids- en milieuvoordelen van verse groenten en fruit te benadrukken.

Algemeen afgevaardigde Philippe Binard van Freshfel Europe benadrukte het volgende: "Meer dan ooit tevoren is er een momentum om de zaken ingrijpend te veranderen. Groenten en fruit krijgen slechts 3 tot 4% van de begroting voor het landbouwbeleid van de EU, terwijl ze voor 20% bijdragen aan de Europese landbouwwaarde. Ter vergelijking: de vleessector ontvangt tot 53% van de gekoppelde landbouwsteun en melk en zuivelproducten 21%. Het is tijd om de landbouwbegroting meer in overeenstemming te brengen met de maatschappelijke verwachtingen, zowel uit gezondheids- als uit milieuoogpunt." Hij voegde daaraan toe: "Groenten en fruit behoren voor de levensmiddelenmandjes tot de producten die het best aan deze twee ambities beantwoorden. Aangezien de Europese Unie evolueert naar een model van duurzame voedingsteelt en -consumptie, vormen groenten en fruit een belangrijke component die deze ambitie helpt waarmaken."

Al meer dan 20 jaar maakt de sector gebruik van duurzame teeltmethoden, waaronder geïntegreerde teeltmethode, precisielandbouw en goede landbouwpraktijken, strikte controles op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, rigoureus waterbeheer, minimalisering van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en tal van andere initiatieven om de ecologische, sociale en economische duurzaamheid aan te pakken. Wat het klimaat en het milieu betreft, behoort de teelt van groenten en fruit tot de landbouwcategorieën met de minste CO2-uitstoot, een goede staat van dienst op het gebied van energie- en waterverbruik, bescherming van de biodiversiteit en een restrictief gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en -verbeteringsmiddelen. Wat de gezondheid betreft, draagt de diversiteit van groenten en fruit bij tot een gezonde voeding, boordevol vezels, vitaminen en voedingsstoffen die belangrijke troeven zijn voor een gezonde levensstijl en preventie van vele ziekten, gebaseerd op een schat aan wetenschappelijke studies.

"Het is belangrijk dat groenten en fruit kunnen rekenen op een sterk en goed gefinancierd afzetbevorderingsbeleid. Momenteel ontvangt de AGF-sector elk jaar ongeveer € 30 mln aan financiële steun voor de afzetbevordering van groenten en fruit uit de EU, zowel op de binnenlandse markt als op de markten van derde landen. 15% van de EU-begroting voor afzetbevordering gaat dus naar groenten en fruit," aldus Simona Rubbi, vertegenwoordiger van Freshfel Europe.

"Dit is duidelijk onvoldoende als de ambitieuze doelstelling van de EU erin bestaat het voedingspatroon radicaal te veranderen en over te schakelen op een duurzamer en meer plantaardig voedingspatroon. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat een evenwichtige en gevarieerde voeding ook andere landbouwproducten moet omvatten. Het doel is de helft van het bord te vullen met groenten en fruit en voor alle consumenten het minimum van 400 g per hoofd van de bevolking per dag te overschrijden. Het is een win-win-oplossing, zowel voor de planeet en voor de gezondheid van de burgers als voor de sector, aangezien het aanbod van groenten en fruit hierdoor met bijna 15 mln ton zal toenemen."

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
+32 (0)2 777 15 80
info@freshfel.org
www.freshfel.org 

Publicatiedatum: