nu binnen bij Rungis

Vierkante watermeloenen uit Japan

De Japanse vierkante watermeloen scoort hoog op de lijst met het meest exclusieve fruit in de wereld. Een eyecatcher waarmee je iemand bijzonder blij kunt maken of enorm kunt verrassen. Dit jaar heeft groente- en fruitleverancier Rungis de hand kunnen leggen op een aantal exemplaren, ze zijn deze week binnengekomen in Barendrecht.

Deze weken beleven ze in het Japanse Zentsūji het seizoen van de traditionele vierkante watermeloen. In 2015 heeft Rungis ze voor het eerst beschikbaar gemaakt voor chefs in Europa. De Japanse vierkante watermeloenen zijn in Japan alleen via pre order te verkrijgen, voor wie interesse heeft zijn de laatste exemplaren uit de nieuwe binnenkomst beschikbaar.

Belangrijkste landbouwproduct van het stadje Zentsūji-shi
Ondanks de oogst van slechts een paar honderd exemplaren is de vierkante watermeloen het belangrijkste landbouwproduct van het stadje Zentsūji-shi. De Zentsūji regio, bekend van de Zentsūji Tempel, heeft als specialiteit het telen van de vierkante watermeloenen. Door de jaren heen bezoeken oprichters van Rungis, Gert Jan en Francis Zonneveld Piek, regelmatig Japanse telers. Het mogen importeren van de vierkante watermeloen is één van de resultaten van de ontstane relatie.

Meer vraag dan aanbod
De Japanse landelijke pers besteedt ieder jaar veel aandacht aan het seizoen van de traditionele vierkante watermeloenen. In de Japanse warenhuizen is er, ondanks de hoge prijs, een enorme vraag. In 2015 werden de vierkante watermeloenen voor het eerst naar Europa verscheept. En ook nu zijn we weer bijzonder trots dat we een aantal exemplaren hebben bemachtigd. De watermeloenen gaan vooral naar hotels, restaurants en super jachten. Ideaal om een goede indruk te maken op je gasten. Het bijzondere uiterlijk van de meloen is wat het meeste in het oog springt, daarnaast is de smaak prima.

Van generatie op generatie
“De manier van telen in Japan is anders dan in Nederland. Teeltbedrijven zijn er over het algemeen heel klein, er wordt nog traditioneel geteeld waarbij het gevoel, trots en liefde voor het gewas leidend zijn. De kennis van de manier van telen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Ook de kwaliteitsstandaard van de Japanners ligt bijzonder hoog, dit zie je zeker ook terug in de landbouw. Voor telers gaat de kwaliteit te allen tijde boven kwantiteit” vertelt Gert Jan.

De teelt
Van de jonge meloentjes wordt het beste exemplaar geselecteerd, de andere worden weggehaald zodat alle energie naar de overgebleven meloen gaat. Als de nog ronde meloen 10 cm doorsnede heeft, wordt hij in een vierkante transparante mal geplaatst. Zo’n 5 keer per dag wordt iedere meloen nagekeken en gedraaid. De strepen op de meloen moeten recht zijn en mogen niet beschadigen, niet alle meloenen in een mal halen de eindstreep. De vierkante watermeloen wordt geoogst als hij 18 cm doorsnede heeft. De teelt vindt in de vollegrond en in de openlucht plaats.

Voor meer informatie:
Gert Jan Zonneveld Piek
Rungis
Transportweg 34
2991 LV Barendrecht
+31 (0)180 61 78 99
bestelling@rungis.nl
www.rungis.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven