Knoflookoogst in Córdoba bracht 10 à 15% meer op ondanks areaalkrimp

Volgens het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie (RAIF) is de balans van het voorbije knoflookseizoen in de Spaanse provincie Córdoba zeer positief, zowel qua opbrengst als op het vlak van kwaliteit.

De oogst begon half mei op percelen met vroege knoflookrassen zoals Spring of Chinese knoflook (goed voor ongeveer 85% van het teeltareaal in de provincie) en eindigde met de paarse variëteiten in de derde week van juni. De volledige oogst ligt al in de magazijnen of pakstations.

"De kwaliteit van de knoflook is uitstekend, de maatvoering is naar behoren, het product is grotendeels uniform en de opbrengst is hoog als gevolg van goede groeiomstandigheden in de winter en het voorjaar en de afwezigheid van relevante fytosanitaire problemen, ook al had de teelt ook af te rekenen met enkele ongunstige weersomstandigheden zoals vorst", zo bevestigt RAIF.

De prima kwaliteit is te danken aan het goede weer tijdens de oogst: hoge temperaturen, wind en geen neerslag. Deze omstandigheden staken de beluchting en het drogen van de knoflook in de zon een handje toe. Het rapport spreekt van een optimale drogingsgraad van de geoogste knoflook.

De oogst vertoont volgens het rapport geen gebreken op fytosanitair vlak, op enkele uitzonderingen na. Tijdens de groei zijn er geen noemenswaardige plagen of ziekten vastgesteld. Eventuele uitbraken zijn onder controle gehouden met adequate behandelingen, maar die waren minder nodig dan in andere jaren.

Toename gemiddelde en totale opbrengst
Vorig jaar daalde de opbrengst nog met ongeveer 30% door de late regens die de oogst in de war stuurden, maar dit seizoen is de productie weer gestegen met 10 à 15% ondanks het feit dat het teeltareaal met 5% is gekrompen tot ongeveer 2.000 hectare.

De gemiddelde opbrengst is hoger dan vorig seizoen. Voor Chinese knoflook bedraagt die 13.000-14.000 kg/ha en voor paarse knoflook 12.000-13.000 kg/ha.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven