J. Manuel Coello, Patatas Meléndez:

“De vraag naar lokale aardappelen blijft groeien in Spanje”

Vorige week zijn er op enkele percelen in de Spaanse regio Castilla y León al aardappelen gerooid, maar deze week gaat de oogst van de eerste rassen echt van start. “De vooruitzichten voor dit nieuwe seizoen zijn heel mooi. Over het algemeen is de kwaliteit van de aardappelen goed, want zowel het poten als de groeifase zijn correct verlopen en het weer is vanaf het begin zeer gunstig geweest voor de teelt, met uitzondering van een paar stormen. Maar die waren heel lokaal en troffen vooral de vroegste rassen”, zegt Juan Manuel Coello, commercieel directeur van Patatas Meléndez, een bedrijf uit Valladolid dat leider is in de afzet van Spaanse consumptieaardappelen.

"Hier en daar hoor je dat er wat minder opbrengst zou zijn en dat de maatvoering door de stormen wat achteroploopt, maar dat is alleen zo voor de vroegste rassen. Bij de middellate en late variëteiten zullen de opbrengsten zijn zoals in andere jaren, of misschien zelfs hoger uitvallen”, verduidelijkt Juan Manuel.

Het Spaanse aardappelseizoen heeft zich nu dus verplaatst naar Castilla y León, nadat de oogst de afgelopen maanden in meer zuidelijke regio's van het land had plaatsgevonden. Ook in Zuid-Spanje koopt Patatas Meléndez product in om een zo breed mogelijk assortiment aan Spaanse aardappelen aan te kunnen bieden.

"Eind april zijn we van start gegaan met de nieuwe aardappelen in Andalusië en de regio Murcia. De Andalusische oogst is dit jaar zeer goed geweest, maar in Murcia is het de aardappelsector minder voor de wind gegaan. Het seizoen is er door het weer letterlijk een beetje in het water gevallen. Door de hevige regens hebben we bijna 2 weken stilgelegen en dat heeft het ritme uit de afzet gehaald. Verder heeft ook de kwaliteit van de aardappelen geleden onder de wateroverlast op de percelen en hebben temperatuurschommelingen bepaalde soorten schimmelziekten op de schil in de hand gewerkt”, vertelt de commercieel directeur.

"Vanuit Andalusië en de regio Murcia zijn we dan overgeschakeld op de percelen in Castilla-La Mancha, waar we een goed seizoen hebben gedraaid met de juiste kwaliteit. Vanaf nu, en dat gedurende de hele zomer, gaan we door in Castilla y León, voor ons het belangrijkste teeltgebied in Spanje. Ik raam dat 60.000 van de meer dan 90.000 ton Spaanse aardappelen, die wij afzetten, uit Castilla y León komen. En als we daar onze vestiging in Frankrijk bijtellen, verwachten we dit jaar ongeveer 200.000 ton op de markt te brengen." 

Vraag naar lokale aardappelen blijft groeien
Volgens het Voedselconsumptierapport 2020 van het Spaanse ministerie van Landbouw waren aardappelen een van de verse producten waarvan de consumptie vorig jaar het meest steeg in huishoudens. De vraag steeg met 15,9% in vergelijking met 2019, terwijl de consumptie van groenten met 12,6% en die van fruit met 10% toenam.

Deze stijging van de aardappelconsumptie in 2020 heeft ongetwijfeld alles te maken met de pandemie en de voortvloeiende beperkingen, maar, zo betoogt Juan Manuel Coello. De vraag blijft ook in 2021 heel goed, ook al is de situatie niet meer dezelfde als vorig jaar. "We zitten zelfs op een afzetniveau dat niet veraf ligt van dat van vorig jaar. De aardappel blijft verkopen en de consument blijft kiezen voor dit product, zeker nu we weer lokale aardappelen hebben", benadrukt hij.

"Wij bewegen ons op de markt van kwaliteitsvolle consumptie-aardappelen en we hebben veel overeenkomsten met kopers afgesloten, dus alles is goed gepland en georganiseerd. Ons beleid is al jaren om contracten af te sluiten die de telers winstgevendheid garanderen. Maar ook op de vrije markt hebben de gemiddelde prijzen voor de hele waardeketen tot nu toe op het juiste niveau gelegen", vertelt hij.

Het seizoen voor de aardappelen uit Castilla y León begint dus met zeer goede vooruitzichten, zowel op teelt- als afzetgebied, mede door de keuze van de consument voor lokale producten. "Er is een duidelijke en zeer sterke trend richting producten van lokale teelt, of het nu gaat om de consumptieaardappel, die altijd kan genieten van een behoorlijke vraag, of de fritesaardappel, een product dat goed bewaart en nooit teleurstelt in de keuken. Deze trend is zeer goed nieuws voor de Spaanse sector, aangezien inzetten op nationaal product synergiën creëert die de landelijke gebieden vooruit helpen." 

Patatas Meléndez hecht ook veel belang aan innovatie, waarbij speciale nadruk wordt gelegd op de duurzaamheid van de producten. "De komende weken lanceren we nieuwe duurzame en plasticvrije verpakkingen waar we intern met onze R&D-afdeling aan hebben gewerkt", besluit Juan Manuel Coello.

Voor meer informatie:
Juan Manuel Coello
Patatas Meléndez
+34 983 812 920 (Spanje)
jm.coello@patatasmelendez.com
www.patatasmelendez.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven