Tweede Kamerleden op bezoek bij Nederlandse fruittelers

Op 9 juli bezocht Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid van Boer Burger Beweging (BBB), de NFO op het bedrijf van Bert den Haan vice-voorzitter van de NFO. De NFO besprak met Caroline de situatie, uitdagingen en kansen van de fruitteelt in Nederland. Er werd met name ingegaan op het thema arbeid en gewasbescherming. Ook werd ingegaan op faunaschade, meldt de NFO op haar website.

NFO gaf aan dat overheden in de eerste plaats moeten zorgen voor goede randvoorwaarden. Met goede randvoorwaarden kunnen ze de sector veel meer van dienst zijn dan te praten over verdienmodellen. Neem als overheid je eigen verantwoordelijkheid en richt je op goede randvoorwaarden.

Caroline van der Plas vertelde dat het haar eerste bezoek was aan een fruitteeltbedrijf. Gerard van den Anker: “Het is goed om zo de praktijk van onze sector naar Den Haag te brengen.” Dat BBB dit niet alleen naar Den Haag bracht, maar ook online werd snel duidelijk. BBB maakte een aantal korte filmpjes op het bedrijf, die vlak daarna al op Twitter verschenen.

“Het Kamerlid van BBB was onder de indruk van het mooie verhaal dat we als sector te vertellen hebben, met de mooie gezonde producten die we produceren. 'Blijf dit mooie verhaal uitdragen', gaf ze mee als advies. Ze gaf ook aan dat ze een duidelijk beeld heeft gekregen van de knellende regels die het ondernemerschap lastig maakt.” 

Derk Boswijk, CDA, in gesprek met NFO
Daarnaast ontving de NFO ook Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder van het CDA op het bedrijf van de firma Van Haarlem in Buurmalsen. We bespraken onderwerpen als gewasbescherming, biodiversiteit, faunaschade en arbeid. Bij arbeid werd ingegaan op de hoge kosten van seizoenswerk en de huisvesting. De NFO gaf aan dat we met huisvesting op de bedrijven de maatschappij wat te bieden hebben. We ontzorgen de samenleving en voorkomen overlast in woonwijken. Op gebied van gewasbescherming wees de NFO op het snel verdwijnen van middelen waarvoor nog geen alternatieven beschikbaar zijn. Ook werd het spanningsveld tussen het stimuleren van biodiversiteit en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zoals Movento toegelicht.

Derk Boswijk gaf een toelichting op de Haagse werkelijkheid en hoe moeilijk het is om in een politieke omgeving, die naar zijn mening sterk geleid wordt door beeldvorming en de waan van de dag, tot goede beslissingen te kunnen komen. Dat de NFO goed kon uitleggen waar de uitdagingen van de fruitteelt lagen helpt hem in zijn werk, zo stelde hij. Dat laatste is natuurlijk de bedoeling van de NFO: helder verwoorden waar de uitdagingen liggen en ook de oplossingen aan de Kamerleden aandragen.

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven