Aanscherping EU-verplichte importtoetsing ToBRFV

De werkwijze voor de importtoetsing voor Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) wordt vanaf 15 juli aangescherpt. Er gaat uitvoeriger getest worden en grotere partijen paprika- en tomatenzaad zullen in afwachting daarvan niet mogen bewegen.

Hierover zijn in de Europese Unie afspraken gemaakt. De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) vraagt zaadbedrijven zich voor te bereiden op de gevolgen van EU-regels voor zaden van tomaat en paprika. 

Ter bestrijding van ToBRFV heeft het virus een quarantainestatus gekregen. Er zijn in de noodmaatregel 2020/1191 eisen gesteld aan import van zaden en planten van buiten de EU en aan verkeer binnen de EU. 

In juni 2020 startte de NVWA met de monitoring van tomaten- en paprikazaad bij import. Sinds 15 augustus 2020 is deze monitoring wettelijk verplicht en moet minimaal 20% van de inkomende zendingen bemonsterd worden.


Symptomen van het ToBRF-virus op een tomatenplant. ©NVWA 

Aanpassing
Naar aanleiding van een zogenoemde audit door de EU is de werkwijze van de importtoetsing aangepast. Een concreet gevolg hiervan is dat als een partij tomatenzaad bemonsterd en getoetst wordt, alle andere partijen tomatenzaad die vallen onder hetzelfde fytosanitair certificaat niet worden vrijgegeven voor invoer in afwachting van de toetsuitslag. Datzelfde geldt bij bemonstering van een partij paprikazaad. Zodra de toets uitwijst dat de bemonsterde partij vrij is van ToBRFV, kan er invoer plaatsvinden.

Werkwijze
De doorlooptijd van toetsing zal ongeveer 3 weken bedragen en dit kan nog oplopen wanneer er pieken in het aanbod zijn. De monstername en het laboratoriumonderzoek komen voor rekening van de importeur. Bij een positieve toetsuitslag zal de doorlooptijd van de toetsing langer zijn, omdat de NVWA ter bevestiging een tweede toets dient uit te voeren.

Indien de bevestigingstoets op bijvoorbeeld een partij tomatenzaad uitwijst dat die partij positief is voor ToBRFV, heeft dat gevolgen voor alle partijen tomatenzaad die onder hetzelfde fytosanitair certificaat vallen. De toets geeft immers aan dat dit certificaat ten onrechte is afgegeven. Het gevolg hiervan is dat met ingang van 15 juli 2021 alle partijen tomatenzaad die vallen onder het bemonsterde fytosanitair certificaat geretourneerd, vernietigd of afzonderlijk getoetst moeten worden.

Bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven