Ailimpo

"De uitbreiding van het Spaanse citroenareaal zal zich in de komende 5 jaar vertalen in een grotere oogst"

Vorige week kwamen de laatste Spaanse Verna-citroenen op de markt. De prijzen, die tussen de 0,40 en 0,50 euro per kilo lagen, waren gestegen door de goede vraag naar deze laatste hoeveelheden.

Volgens de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) heeft het lage percentage Verna-citroenen dat gedurende het seizoen voor verse consumptie geschikt was ertoe geleid dat er in deze laatste fase van het seizoen een tekort is aan citroenen. Spaanse klanten hebben anderzijds de citroenprogramma's met twee weken verlengd, terwijl de Europese markt al is overgeschakeld op overzeese citroenen.

Het Zuid-Afrikaanse aanbod blijft dominant op de Europese markt, maar als gevolg van vertragingen in de Noord-Europese havens zijn de aankomsten deze week afgenomen. Er komen ook Argentijnse citroenen binnen, maar dat aanbod is beperkt vanwege de eisen op fytosanitair vlak.

Volgens Ailimpo is de vraag naar citroenen teleurstellend in vergelijking met vorig seizoen. Toch veroorzaken de bootvertragingen momenteel een lichte stijging van de vraag naar Zuid-Afrikaanse citroenen en dat heeft ook zijn weerslag op de prijzen.

"Het moment is aangebroken om de balans op te maken van een seizoen dat enerzijds wordt gekenmerkt door een recordoogst in Primofiori en Verna en anderzijds door de toename van het uitvalpercentage, dat gemiddeld is gestegen van 20% naar 30%. Een recordhoeveelheid citroenen is dit jaar naar de verwerkende industrie omgeleid. De toename van het areaal van de afgelopen jaren zal zich in komende 5 jaar vertalen in een grotere opbrengst", zo zegt men bij Ailimpo.

Ailimpo wijst erop dat de differentiatie van de Spaanse citroen via de promotiecampagne www.thelemonage.eu belangrijk wordt. De campagne wordt gefinancierd met Europese fondsen en een sectorbijdrage (telers en afzetbedrijven) van 0,60 euro per ton zoals opgenomen in het Ministerieel Besluit 541/2020 van 15 juni (publicatie in het Spaanse Staatsblad op 20 juni 2020).

“We hebben al één seizoen achter de rug met onze campagne en de impactcijfers die we hebben behaald zijn beter dan verwacht”, zeggen ze bij Ailimpo.

Alle informatie over de uitvoering van de campagne tijdens het voorbije seizoen is beschikbaar via deze link.


Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
+34 968 216 619
www.ailimpo.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven