USDA-rapport

Europese sinaasappelsapproductie neemt met kwart toe

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) raamt de productie van sinaasappelsap voor 2020-21 in de EU op 89.228 ton, een stijging van bijna 25% in vergelijking met vorig seizoen en 1,4% meer dan de eerste raming van het ministerie. De prognose ligt in de lijn van de verwachte groei van de Europese oogst (lees: Spaanse en Italiaanse oogst) van sinaasappelen voor de sapindustrie.

In haar rapport over de citrusteelt in de EU stelt USDA dat Spanje de belangrijkste verwerker van sinaasappelen in Europa is, gevolgd door Italië. Ongeveer 20% van de Spaanse sinaasappelen worden verwerkt, voornamelijk voor de productie van vers sinaasappelsap.

Hoewel sinaasappelsap het populairste fruitsap in de EU is, moet het de concurrentie aangaan met andere niet-alcoholische dranken en andere vruchtensappen, waardoor de consumptie ervan de afgelopen jaren is afgenomen. In 2020-21 zal de consumptie van sinaasappelsap naar verwachting echter licht groeien als gevolg van de toegenomen voorraden in Europa en de groeiende interesse van de consument in producten die het immuunsysteem versterken.

De Europese Unie is een netto-importeur van sinaasappelsap. In 2020-21 wordt de import geraamd op 670.000 ton. De afgelopen tien jaar is de Europese import van sinaasappelsap echter met 6% gedaald als gevolg van de toename van de eigen sinaasappelteelt en de neerwaartse trend in de consumptie.

Brazilië is met een aandeel van 90% de belangrijkste leverancier van sinaasappelsap op de Europese markt. Verder importeert Europa ook nog sinaasappelsap uit Mexico, Zuid-Afrika en Argentinië. De Verenigde Staten waren vroeger de op twee na grootste leverancier van sinaasappelsap, maar de export naar de EU is sinds 2018 drastisch gedaald.

In 2019-20 exporteerde de EU 66.788 ton sinaasappelsap ter waarde van € 138 miljoen. De belangrijkste exportbestemmingen waren Zwitserland, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Noorwegen, Japan en China. In 2019-20 bedroeg de Europese export van sinaasappelsap naar de Verenigde Staten 2.084 ton ter waarde van € 4,20 miljoen.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven