Aardappelexport Georgië overtreft blauwe bessen met 20%

Aardappelen (met uitzondering van pootaardappelen) bleven tot en met juni 2021 de meest geëxporteerde categorie AGF uit Georgië. De inkomsten uit de aardappelafzet in het buitenland bedroegen € 3,1 mln. Dat is 20% meer dan de exportopbrengsten van blauwe bessen, die in juni de tweede plaats innamen op de lijst van meest geëxporteerde producten.

De belangrijkste exportbestemming voor Georgische aardappelen was nog steeds Rusland, met een aandeel van 92% in de aardappelexport van juni, oftewel € 2,8 mln van de € 3,1 mln. Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Moldavië en Turkije waren andere landen waar Georgië aardappelen naar exporteerde. In totaal werd in juni 8,7 duizend ton aardappelen geëxporteerd, waarvan 7,6 naar Rusland.

De maandelijkse gemiddelde exportprijs voor juni 2021 bedroeg
€ 0,36/kg, wat 10% hoger is dan de vorige maand, in mei 2021. De Russen betaalden ten minste 40% meer dan andere importeurs. Georgische aardappeltelers zetten hun teelt tegen FOB € 0,37/kg aan Russische importeurs af.

Over het geheel genomen is de aardappelexport in juni vertraagd ten opzichte van mei, van € 3,2 mln (9,6 duizend ton) naar € 3,1 mln (8,7 duizend ton). De exportopbrengsten van aardappelen zijn dit jaar echter recordhoog. In de eerste zes maanden van 2021 heeft Georgië € 703 mln uit de aardappelexport verkregen, wat minstens twee keer meer is dan in alle voorgaande volledige jaren. 85% van de totale aardappelexportinkomsten van dit jaar werd gegenereerd in mei en juni. Dit was de periode waarin de Georgische markt een ongekende vraag van Russische zijde kende.

De ongewoon grote belangstelling voor Georgische aardappelen was het gevolg van de zeer lage aardappelvoorraden in Rusland, wat nu niet langer een probleem is. Het aanbod van aardappelen neemt toe en de prijzen dalen. Van medio juni tot begin juli zijn de aardappelprijzen in Rusland gedaald van € 0,58/kg tot € 0,22/kg, wat praktisch overeenkomt met de prijzen in Georgië (€ 0,21/kg). Het tijdelijke venster op de Russische markt wordt nu dus gesloten. Volgens Georgische telers is er sinds vorige week bijna geen activiteit meer geweest van Russische importeurs.

Deze vraag uit Rusland heeft ertoe geleid dat de aardappelprijzen van de huidige oogst in Georgië ongeveer € 0,04-0,10/kg boven die van vorig jaar zijn uitgestegen. Zelfs op dit moment liggen de aardappelprijzen in Georgië € 0,04/kg hoger dan een jaar eerder.

Bron: EastFruit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven