VS dringt aan op toegang tot Mexicaanse aardappelmarkt

De Verenigde Staten hebben Mexico woensdag onder druk gezet om genetisch gemodificeerde gewassen in het land toe te laten en de markttoegang van de in de VS geteelde aardappelen te openen.

De handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, Katherine Tai, drong aan op de concessies tijdens een ontmoeting in Mexico-Stad met de Mexicaanse minister van Landbouw Víctor Villalobos en de minister van Economie Tatiana Clouthier, meldde mexiconewsdaily.com

"Ambassadeur Tai benadrukte dat het belangrijk is dat Mexico onmiddellijk de toelating van biotechnologische producten hervat en informeerde naar de status van de uitbreiding van de toegang voor Amerikaanse consumptieaardappelen in heel Mexico," zei het Bureau van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger in een verklaring.

De Mexicaanse regering publiceerde op de laatste dag van 2020 een decreet waarin stond dat de import van genetisch gemodificeerde maïs tegen januari 2024 verboden zou worden.

De nieuwe Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst, de United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA), heeft een biotechnologisch hoofdstuk dat samenwerking wil ondersteunen op het gebied van wetenschap waar maïs-, katoen- en sojatelers in grote mate afhankelijk van zijn, maar Mexico heeft sinds mei 2018 geen nieuw landbouwkenmerk goedgekeurd, meldde tuinbouwnieuwswebsite Agri-Pulse.

"Mexico heeft in meer dan drie jaar geen nieuwe biotechgoedkeuring afgegeven en als dit zo doorgaat, zullen telers geen toegang hebben tot deze hulpmiddelen," zei Matt O'Mara, vicevoorzitter van internationale zaken voor de Biotechnology Innovation Organization (BIO), een in Washington gevestigde handelsorganisatie die de biotechsector vertegenwoordigt.

"BIO kijkt uit naar de samenwerking met de Amerikaanse regering om inspanningen te ondersteunen die deze kwestie tijdig oplossen, met inbegrip van USMCA-handhaving indien nodig." Kam Quarles, CEO van de National Potato Council, vertelde aan Agri-Pulse dat hij blij is dat Tai druk uitoefent op Mexicaanse ambtenaren om meer Amerikaanse aardappelen toe te laten in Mexico.

Mexico had volledige toegang verleend voor Amerikaanse aardappelen, maar Mexicaanse telers waren in staat om de onbelemmerde toegang tegen te houden via juridische stappen. Eind april heeft het Hooggerechtshof echter een uitspraak gedaan die de federale regering toestaat de importbelemmeringen op te heffen. Maar de regering heeft nog niet toegestaan dat de stroom van Amerikaanse aardappelen over de grens toeneemt.

"Amerikaanse aardappeltelers waarderen de voortdurende waakzaamheid van ambassadeur Tai en minister van Landbouw Tom Vilsack om ervoor te zorgen dat dit 20 jaar durende geschil over de toegang tot de aardappelmarkt eindelijk de eindstreep haalt," zei Quarles.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven