Chinese import van Australisch fruit is gedaald, maar de prijs stijgt niet

De handelsbetrekkingen tussen China en Australië zijn al enige tijd gespannen. Als gevolg daarvan heeft de Chinese import van Australisch fruit het sinds december vorig jaar moeilijk. Voor veel Australische fruitvariëteiten is de Chinese import veel kleiner dan in voorgaande jaren. De heer Li, woordvoerder van een handelsmaatschappij in Guangzhou, gaf commentaar op de gevolgen van deze situatie voor Australische leveranciers en Chinese importeurs.

Li lichtte eerst de veranderingen in de import van zijn bedrijf toe: "Neem bijvoorbeeld druiven, normaal importeren wij ongeveer 60 zeecontainers per jaar uit Australië, maar dit jaar hebben wij slechts 20 containers geïmporteerd. De gespannen handelsbetrekkingen hebben een impact op beide partijen, maar wij staan niet toe dat deze situatie onze samenwerking met leveranciers beïnvloedt. Australië is altijd een belangrijk teeltgebied geweest waar wij ons importfruit inkopen. Wij hebben nauwe betrekkingen met de leveranciers aldaar. We hopen zonder onderbrekingen handel te kunnen blijven drijven om elkaar verder te ondersteunen."

"China is een van de grootste exportmarkten voor Australië. Nu de handelsrelaties onder druk staan en de prijs voor verlading hoger is dan normaal, moeten veel leveranciers hun exportactiviteiten aanpassen. Australische leveranciers proberen hun focus te verleggen van China naar Zuidoost-Azië en Europa. Deze markten kunnen echter niet concurreren met China in termen van importprijs en de hoeveelheid die deze markten kunnen absorberen. Australische exporteurs hebben niet zoveel winst gemaakt als in voorgaande jaren. De Australische fruitvereniging heeft een aantal maatregelen genomen om deze situatie te verbeteren, zoals steun voor grote fruithandelaren bij het aanboren van nieuwe markten."

Citrus
Dit is de piekperiode van het sinaasappelseizoen. Overal gaan handelaren voorzichtig te werk. Sommige leveranciers hebben de export naar China tijdelijk stopgezet. Zij richten hun aandacht in plaats daarvan op Zuid-Korea en Japan. Hoewel de Chinese marktprijs van Australische importsinaasappelen iets hoger ligt dan vorig jaar, is het verschil minimaal. "Sommige importeurs probeerden in het begin van het seizoen een kleine hoeveelheid importsinaasappelen voor hoge prijzen te verkopen. Maar dit plan heeft niet gewerkt. Ten eerste, hoe zeldzamer een product, hoe hoger de prijs, maar als de prijs te veel stijgt, dan zullen de consumenten hun interesse verliezen. Ten tweede is er een grote verscheidenheid aan producten op de Chinese fruitmarkt. Er zijn ook sinaasappelen van hoge kwaliteit uit Zuid-Afrika en Peru. Hun aanbod worden steeds groter, wat betekent dat de Chinese consument genoeg sinaasappelen van hoge kwaliteit heeft om uit te kiezen."

"Natuurlijk hebben alle sinaasappelsoorten van verschillende herkomst hun eigen unieke kenmerken, maar Australië bevindt zich in een voordelige positie. Ten eerste hebben Australische leveranciers toestemming om een grote verscheidenheid aan sinaasappelen naar de Chinese markt te exporteren en zij kunnen dit eerder doen dan de meeste andere leveranciers. Zij hebben zeker een trouwe klantenkring en hun marktaandeel is groot. Ten tweede is het niveau van aanplanting en bewerking in Australië zeer hoog. De kwaliteit van het product is uitstekend. Daarom is de marktprijs van Australisch fruit gewoonlijk hoger dan de prijs van fruit uit andere teeltgebieden," legde Li uit. "Maar uiteindelijk wordt de markt voor importfruit steeds diverser en is het concurrentievoordeel van Australisch fruit niet meer zo sterk als vroeger."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven