Ecuadoraanse bananenorganisatie en politie bundelen krachten in strijd tegen drugscriminaliteit

Het Banana Cluster of Ecuador, een organisatie waarin de grootste telers- en exportverenigingen in het land vertegenwoordigd zijn, zal  samen met de anti-narcotica-afdeling van de politie de strijd aangaan  tegen drugsbendes die de tuinbouwexport van het land misbruiken en hiermee de veiligheid van de export van tuinbouwproducten naar internationale markten in gevaar brengt.  

"Als anti-narcotica afdeling voeren we grenscontroles uit om te voorkomen dat er drugs ons land worden binnengesmokkeld en onze havens bereiken, waar ze een bedreiging voor de export vormen. Hiermee willen we samen met alle belanghebbenden, in het bijzonder het Banana Cluster, een krachtig signaal afgeven aan drugsbendes," legt Giovanni Ponce uit, directeur van de anti-narcotica-afdeling. 

Uit cijfers is gebleken dat er in 2020 23 ton (144 kilo) drugs werden onderschept. In 2021 werden er tot nu toe 30 ton (239 kilo) ontdekt. Dit bewijst dat de inzet van de politie voorkomt dat de drugs verschillende bestemmingen bereiken. In 2018 werd vijf ton drugs tussen bananen ontdekt. In 2020 was dit zes ton en dit jaar tot nu toe drie ton. 

"De hele waardeketen moet meewerken aan de controles en dus ook rederijen," legt José Pons uit, coördinator van het Banana Cluster. "De anti-narcotica-eenheid van de politie doet haar werk totdat een container aan boord van een schip wordt gebracht. Zodra het schip is uitgevaren, kan de drugs op volle zee worden toegevoegd aan de lading. Het is essentieel dat we duidelijk de boodschap uitdragen dat de strijd tegen drugscriminaliteit een gemeenschappelijk inspanning vereist en dat we de krachten moeten bundelen om deze vorm van misbruik, die de tuinbouwexport van ons land schaadt, tegen te gaan."

Het Banana Cluster vertegenwoordigt 60% van de Ecuadoraanse bananentelers en 80% van de bananenexporteurs. Deze zijn goed  voor 2% van het BBP. De sector levert 250.000 directe en indirecte banen op en jaagt daarnaast de ontwikkeling en groei van aanverwante sectoren aan.   

Voor meer informatie: 
María José Cruz
+593 99 860 0589
mtobar@atrevia.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven