Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense truffels krijgen toegang tot de internationale markt

Sinds 2016 is de opbrengst van zwarte truffels gestaag gegroeid van minder dan 200 kg naar 1,5 ton in 2020. Voor 2021 wordt een opbrengst van meer dan 2 ton verwacht en samen met de teelt neemt ook de belangstelling van buitenlandse markten en de positie van Chili toe. 

De Chileense zwarte truffelteelt (Tuber melanosporum) vindt plaats in de valleien tussen de Stille Oceaan en de Andes en bestrijkt een groot gebied dat zich uitstrekt van de valleien van Santiago (33°27' ZB) tot de regio Los Rios (39°15' ZB). De regio Ñuble is goed voor 40% van de nationale teelt van het zwarte goud.

In Noord-Chili wordt de zomer gekenmerkt door intense hitte, heel anders dan in Zuid-Chili, waar het weer milder en regenachtiger is. De Chileense truffel behoort tot dezelfde Europese variëteit met de naam Tuber melanosporum en vertoont specifieke smaaktonen afhankelijk van de verschillende regio's in Chili. Het oogstseizoen begint de eerste dagen van juni en eindigt eind augustus.

ATChile is de enige vereniging van truffeltelers en heeft meer dan 30 leden. Voorzitter Javier Rozas: "Internationale klanten van de aangesloten telers benadrukken de constante kwaliteit van het product dat gedurende het oogstseizoen en van jaar tot jaar wordt behouden."

"In Chili komen geen breed geaderde truffels voor zoals de Tuber brumale of indicum, zodat het geoogste product altijd zwarte truffel is, dezelfde truffel die in Italië wordt geteeld, maar dan in het tegenseizoen."

Chili als commerciële partner
Naast de territoriale en weersomstandigheden die een duurzame teelt ondersteunen, biedt Chili in de loop van het jaar een tweede oogst. In 2020 werd de Chileense zwarte truffel vooral op de markt gebracht in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Spanje.

Internationale bedrijven kunnen rekenen op de steun van ProChile, het overheidsagentschap voor de promotie van goederen en diensten, om Chileense telers en exporteurs te identificeren en met hen in contact te komen. ProChile biedt ook een aantal gratis diensten aan om het contact met Chileense exporteurs te vergemakkelijken. Een daarvan is One Click Import, een onlangs opgerichte onlinedienst voor de autonome verwerking van invoeraanvragen, die het voor importeurs gemakkelijk maakt om snel een geschikte leverancier in Chili te vinden.

Foto's: ProChile

Voor meer informatie:
ProChile Italia
Passaggio degli Osii 2
20123 Milan - Italië
+39 02 864093
italia@prochile.gob.cl
www.prochile.gob.cl

ATChile - Asociacion Gremial Truficultores De Chile
Comuna De Pinto, Región de Ñuble
Casilla 748 - Chillan
(+56) 9 8900 1074
atchile@gmail.com 
www.atchile.cl 

Publicatiedatum: