Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkse appelen en granaatappelen aanstaande

Goede vraag naar Turkse kersen in vroege en middenseizoen

Het Turkse kersenseizoen is nog in volle gang en volgens een Turkse exporteur is het seizoen over het algemeen positief geweest. De vraag vanuit de regio's in het Verre Oosten was echter beduidend lager, omdat de Turkse regering niet langer subsidie voor luchtvracht verstrekt, zoals vorig jaar wel het geval was. Dit betekent dat de prijzen in deze regio's op dit moment minder concurrerend zijn. Voor de Europese landen was de vraag eerder solide.

Mehmet Erdogan, directeur van de Turkse fruitexporteur Ana Fruit, verklaart dat het Turkse kersenseizoen het goed heeft gedaan op de Europese markten, terwijl het op de markt in het Verre Oosten slechter is gegaan dan verwacht: "In vergelijking met vorig jaar voldeed het kersenseizoen van dit jaar op de Europese markt aan de verwachtingen, terwijl de vraag op de markt in het Verre Oosten ver achterbleef bij onze verwachtingen. Wat de prijsstelling betreft, waren de prijzen aan het begin van het seizoen zeer hoog als gevolg van de geringe kersenoogst in de eerste regio's dit jaar. Met het begin van de kersenoogst in andere regio's stabiliseerden de marktprijzen zich."

"De concurrentie van landen als Spanje en Griekenland is dit jaar zwaar geweest," legt Erdogan uit. Als bedrijf heeft Ana Fruit echter niet echt last gehad van die concurrentie. "Er waren lage prijzen voor Spaanse en Griekse kersen op de markt, maar aangezien de Turkse kers zich met zijn smaak en kwaliteit op de Europese markt heeft bewezen, werden wij niet echt getroffen door deze situatie. In het algemeen was de vraag goed in het begin en het midden van het seizoen, maar de marktvraag neemt nu af."

De grootste daling van de vraag kwam van de markt in het Verre Oosten, maar dit werd vooral beïnvloed door het gebrek aan subsidie voor logistieke kosten van de Turkse regering: "Er was een daling van de vraag in het Verre Oosten met 75% in vergelijking met vorig jaar, een van de grootste redenen hiervoor is het ontbreken van overheidssubsidie voor luchtvracht dit jaar, die vorig jaar wel aan exporteurs werd verstrekt. Om deze reden is het concurrentie-vermogen van Turkse kersen op deze specifieke markten afgenomen. Ondanks al deze uitdagingen, hebben we een geweldig seizoen, kan ik zeggen, en er is ongeveer nog een maand te gaan voordat we afscheid moeten nemen van het Turkse kersenseizoen."

Zodra het Turkse kersenseizoen voorbij is, zal Ana Fruit zich richten op zowel het appel- als het granaatappelseizoen. Erdogan: "Over ongeveer een maand beginnen we met ons appelseizoen en over twee maanden moet het granaatappelseizoen van start gaan. We verwachten dat de appel- en granaatappelseizoenen goed zullen zijn. Hoewel de granaatappelopbrengst dit jaar naar verwachting lager zal zijn, hopen we dat de appelopbrengst goed zal zijn. Wij hebben de basis gelegd voor een hightech appelsorteermachine en een verpakkingsfaciliteit die voor het komende seizoen klaar zullen zijn. We zijn erg enthousiast, omdat we de hoofdrolspeler van de markt willen zijn met onze nieuwe faciliteit, een nieuwe machine en nieuwe markten die we dit jaar willen gaan ontdekken!" besluit Erdogan optimistisch.

Voor meer informatie:
Kübra Nur Güven
Ana Fruit Gıda San. Ve Tic. Ltd. Sti
+90 246 606 0660
marketing@anafruit.com.tr 
www.anafruit.com.tr 

Publicatiedatum: