Rapport Kortetermijnvooruitzichten EC

20% minder perziken en nectarines in de EU

Volgens het meest recente rapport over de kortetermijnvooruitzichten voor de EU-landbouwmarkten in 2021, dat dinsdag door de Europese Commissie is gepubliceerd, zal de opbrengst van perziken en nectarines dit jaar 2,8 miljoen ton bedragen, 20% minder dan vorig seizoen. De daling komt er door de voorjaarsvorst en de inkrimping van het teeltareaal (-3%).

De productiedaling vindt plaats in alle teeltlanden, maar laat zich het sterkst voelen in Griekenland (-45%) en Frankrijk (-34%). In Spanje en Italiƫ, de grootste perzik- en nectarinetelers in de EU met een marktaandeel van respectievelijk 40% en 35% (cijfers voor 2020), zal de opbrengst met respectievelijk 7% en 11% dalen.

In vergelijking met vorig jaar worden er door ongunstige weersomstandigheden per hectare gemiddeld 15% minder perziken voor versconsumptie verwacht (14,5 ton/ha) en gemiddeld 30% minder perziken voor de verwerkende industrie (17,6 ton/ha).

"Terwijl de consumptie van verse perziken en nectarines vorig jaar nog 6,1 kilo bedroeg, zal die door de geringe beschikbaarheid van product op de Europese markt en de verwachte hoge prijzen dit jaar dalen tot 5,1 kilo", staat te lezen in het rapport. Maar de Spaanse telersvereniging Fepex stelt dat de door de Europese Commissie verwachte hoge prijzen zich niet hebben doorgezet. Momenteel zijn de prijzen vergelijkbaar met die van vorig jaar, ondanks de lagere productie.

Door de minder beschikbare hoeveelheden zal ook de export met 36% dalen ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel van de Europese perziken en nectarines zal op de lokale markt terechtkomen. Het rapport stelt dat het tekort aan perziken voor verse consumptie ook van invloed kan zijn op de beschikbaarheid van perziken voor verwerking, aangezien een deel van de oorspronkelijk voor verwerking bestemde hoeveelheden vers kan worden geconsumeerd. Zodoende worden er in 2021 ook tekorten verwacht van perziken voor de verwerkende industrie. Vooral in Griekenland, dat in 2020 goed was voor 65% van de Europese teelt van perziken voor verwerking, is de daling zeer sterk. Daar worden er immers 50% minder industrieperziken verwacht, terwijl die cijfers voor Frankrijk (-23%) en zeker voor Spanje (-3%) niet zo hoog oplopen.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven