Tim Elcombe, voorzitter van de Britse uientelers

VK: Nieuwe uien zien er goed uit ondanks weersextremen

Het Britse uienseizoen is bezig met de overgang van de uien van vorig seizoen naar de nieuwe oogst. De oude uien zullen nog een week tot 10 dagen op de markt zijn, daarna zal de nieuwe oogst beschikbaar zijn. Er zijn ook enkele hoeveelheden importuien in omloop.

Tim Elcombe, voorzitter van de Britse uientelers: "Het teeltseizoen was een jaar van extremen. Van december tot februari was het een natte winter, met 170% van de normale jaarlijkse neerslag. In maart was het droog genoeg om te kunnen planten, maar de lange vorstperiode in april heeft de groei van de planten tot stilstand gebracht. De laatste maanden is het beter, hoewel het de laatste tijd nat is geweest met veel plaatselijke zware regenbuien. Desondanks ziet het er niet al te slecht uit en we verwachten een gemiddelde opbrengst, maar de kwaliteit zal afhangen van het weer. We hebben zowel goede zonneschijn als wat regen nodig. Telers hebben nog niet hoeven irrigeren, maar het extreme weer maakt het voor telers wel moeilijk om efficiƫnt te werken of nauwkeurige voorspellingen te doen."

De kosten voor telers stijgen, van kunstmest en zaaigoed tot transport en arbeid, en die kosten moeten worden opgebracht.

"Het Nederlandse areaal is met 11% toegenomen en hoewel het grootste deel van de uien naar de Afrikaanse en Aziatische markten zal worden geƫxporteerd, kan dit toch enige invloed hebben op de Britse markt, als zij er niet in slagen de hoeveelheden te exporteren als gevolg van problemen zoals de beschikbaarheid van containers en vertragingen bij het verladen."

Vorig jaar was een interessant afzetjaar: de retail deed het erg goed, terwijl de foodservice een enorme dip zag als gevolg van de lockdowns. "We zien nu een omschakeling naar een normaler afzetpatroon, maar zullen pas in september of oktober echt weten of dit weer op normale niveaus is teruggekeerd. Dit hangt natuurlijk af van een volledige terugkeer naar de normaliteit."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven