Raphaël Martinez, AOP Pêches et Abricots de France:

"De Franse abrikozenmarkt komt weer langzaamaan in evenwicht"

De Franse abrikoos kent momenteel een teeltpiek, zij het matig wat betreft de partijen gezien de impact van de vorst op de oogst dit jaar. De Franse abrikozenopbrengst voor 2021 zal hierdoor tot begin augustus inderdaad klein zijn. "De teeltpiek komt overeen met een momenteel grote opbrengst in het Gard-Crau-gebied en in Roussillon, teeltgebieden die, in tegenstelling tot de regio Rhône-Alpes, minder last hebben gehad van de vorst en waar de boomgaarden tijdens het teeltproces zijn beschermd," zegt Raphaël Martinez, directeur van de BOB perziken en abrikozen van Frankrijk.

Raphaël Martinez (foto: Anthony Majacone)

Het aanbod zal de komende dagen afnemen
Dit jaar heeft de vorst de abrikozenteelt en -opbrengst ernstig aangetast. Aanvankelijk zou de totale opbrengst hierdoor niet boven de 30 tot 40% van de oorspronkelijke opbrengst uitkomen. "Sommige rassen, zoals de Bergeron, die vooral in de Rhône-vallei wordt geteeld, zijn door die vorst echt zwaar getroffen. De oogst zal hierdoor op slechts 10 tot 20% van de oorspronkelijke opbrengst uitkomen. We weten daarmee dus al dat er over een week een tekort aan abrikozen zal zijn, dat de partijen tot eind juli steeds kleiner zullen worden en dat op die manier het einde van het seizoen wordt ingeluid."

Consumptie beïnvloed door een combinatie van drie factoren
Ondanks het gebrek aan Frans aanbod op de markt, blijft de algehele vraag onvoldoende. “De afgelopen dagen waren de volgende drie factoren ongunstig voor de consumptie: het slechte weer, de hoge prijzen en het feit dat het einde van de maand naderde. Door het slechte weer van de afgelopen twee weken in heel Frankrijk is de vraag naar zomerfruit en -groenten als meloen, watermeloen en steenfruit afgeremd. Daarnaast hebben de hoge prijzen de ambrikozenconsumptie afgeremd en weten we dat de Fransen aan het eind van de maand sowieso minder abrikozen eten.

Bovendien zijn de abrikozenpartijen en het aantal rassen sinds het begin van de oogst klein, waardoor ook de aantallen (verschillende) abrikozen in de schappen ongewoon klein zijn. Het gebrek aan aanbod zorgt ervoor dat managers niet snel geneigd zijn om speciale displays in de schappen te maken en dat stimuleert de consumptie natuurlijk ook niet.”

De markt zal waarschijnlijk snel weer in evenwicht komen
De situatie op de abrikozenmarkt is gecompliceerd, maar zal zich zeer snel weer verbeteren. “Allereerst wordt de komende dagen gunstiger weer verwacht. Daarom zijn er evenementen en acties gepland om abrikozen te promoten, bijvoorbeeld in displays en of via gunstige prijzen. Ook beginnen we aan een nieuwe maand, dat is doorgaans gunstig voor de consumptie. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de aanvoer deze week waarschijnlijk minder zal zijn dan die van vorige week.” 

Dramatische situatie voor veel producenten
Sommige fruittelers hebben minder last van de vorst gehad en konden hierdoor de schade beperken door hun boomgaarden te beschermen. Veel andere fruittelers bevinden zich momenteel echter in een zeer delicate situatie. "Voor de telers in de regio Rhône-Alpesis is dit het vierde jaar op rij dat ze worden getroffen door weersrisico's als gevolg van vorst of hagel. Dit is psychologisch en economisch erg moeilijk en zal gevolgen hebben voor de abrikozenboomgaarden: sommige gewassen kunnen als verloren worden beschouwd of al vroegtijdig moeten worden geoogst. En aangezien we de afgelopen drie jaar niet hebben geplant, zal het aantal Franse abrikozenpartijen de komende jaren waarschijnlijk afnemen.” 

Belangrijkste uitdagingen voor de Franse abrikozenteelt
Volgens Raphaël Martinez zijn de uitdagingen voor de Franse abrikozenteelt al enkele jaren geleden min of meer bepaald en tweeledig. “Ten eerste moet er een zeker evenwicht op de markt worden gevonden. De sterke concurrentie in de export vanuit telende buurlanden als Spanje en Italië heeft geleid tot het uitstellen van het lanceren van onze abrikozen op de Franse markt. Ten tweede is de Franse abrikoos niet bekend in het buitenland en hebben we dus ons marktaandeel in de abrikozenexport verloren. De partijen kunnen dus enkel op de Franse markt worden afgezet.”

“Doordat we ons bij het kiezen van onze rassen vooral op het visuele aspect van de abrikozen hebben gericht, hebben we bovendien te weinig gewerkt aan de smaakkwaliteit. We hebben de lat 4 of 5 jaar geleden wel hoger gelegd, maar de resultaten hiervan zullen nog niet merkbaar zijn. Het duurt namelijk altijd even voordat de nieuwe boomgaarden gaan produceren. En hoewel consumenten gevoelig zijn voor het werk dat wordt ondernomen om te kunnen zorgen voor een duurzamere teelt, blijft hun prioriteit de smaakkwaliteit.” 

Voor meer informatie: 
Raphaël Martinez
AOP Pêches et Nectarines de France 
575 chemin du chai 30900 Nîmes
+33 (0)4 6684 1212
r.martinez@ffl-occitanie.com 
www.pechesetabricotsdefrance.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven