Evenement Ecuadorian Banana Cluster

De gevolgen van de Duitse wet voor Ecuadoriaanse bananentelers

De gevolgen van de nieuwe Duitse wet voor de bananensector werden geanalyseerd tijdens een evenement dat op 30 juni werd georganiseerd door de Ecuadorian Banana Cluster. De nieuwe wet brengt ontwikkelingen met zich mee op het gebied van mensenrechten, commerciële en contractuele relaties.

Meer dan 300 mensen uit 20 landen woonden het evenement bij en bananentelers, leden van de Bundestag (het Duitse parlement), institutionele vertegenwoordigers en burgerverenigingen namen eraan deel.

Op 11 juni keurde het Duitse parlement de "Due Diligence and Supply Chain Act" goed. De wet moet ervoor zorgen dat de mensenrechten worden nageleefd in de toeleveringsketen van producten die in Duitsland worden verhandeld.

Duitsland is nu het derde land binnen de EU met een dergelijke wet, na Frankrijk en Nederland. De wet, die in 2023 van kracht gaat, zal gevolgen hebben voor alle in Duitsland gevestigde bedrijven met meer dan 3.000 werknemers en hun directe leveranciers.

Het is van cruciaal belang hoe de Duitse retail, die onder toezicht staat van het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA), zich opstelt, aangezien het nieuwe clausules in contracten, nieuwe certificeringen of controlemaatregelen kan invoeren. Ook zal moeten worden onderzocht of mogelijke kostenstijgingen over alle schakels in de keten worden verdeeld en gedeeld.

Om het belang van de uitvoering van deze wet in te zien, organiseerde de Ecuadoriaanse Bananen Cluster het online evenement "Naar een Eerlijke Banaan - Gedeelde verantwoordelijkheid tussen telers en retail".

Tijdens het evenement verdedigde José Antonio Hidalgo, uitvoerend directeur van AEBE, de noodzaak om een regeling voor gedeelde verantwoordelijkheid te ontwikkelen die de kosten eerlijk verdeelt over alle schakels in de waardeketen, van telers tot consumenten. Daniel May, vertegenwoordiger van de Duitse Maatschappij voor Internationale Samenwerking, deelde hetzelfde standpunt maar wees op een verbintenis van alle schakels. De verdeling van de kosten is niet alleen voor de Latijns-Amerikaanse telers een punt van zorg, maar ook voor de Europese telers. Het vermogen van regeringen om op te treden wordt vaak beperkt door mededingings- of antitrustregels.

In dit verband wees Isabel Albornoz, zaakgelastigde van de ambassade van Ecuador bij België, Luxemburg en de Europese Unie, op de initiatieven van Ecuador op het gebied van due diligence en ter verdediging van de telers. Albornoz: "Ecuador is het enige land ter wereld dat een leefbaar loon dat hoger is dan het minimumloon voor arbeiders in de bananensector weerspiegelt en het doet dit in zijn grondwet van 2008."

Een debat op het evenement ging over certificeringen die supermarkten eisen om bananen in hun schappen te mogen verkopen. Peter Möhringer van Fairtrade Duitsland stelde dat het certificeren van due diligence-kwesties de kosten zou opdrijven en in aanmerking moet worden genomen wanneer over teeltkosten wordt gesproken.

Tot slot van het debat werd erop gewezen dat deze wet niet de enige zal zijn onder de EU-landen. Hoewel Duitsland het derde land is dat een dergelijke wet ontwikkelt, is de Europese Commissie, het hoogste bestuursorgaan van de EU, van plan om één enkele wet te ontwikkelen die de lidstaten de komende jaren in hun nationale wetgeving moeten omzetten.

Voor meer informatie:
Juan José Pons
Ecuadorian Banana Cluster
oordinador@clusterbananerodelecuador.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven