Charles Rossouw – Roslé Citrus

"Als je winstgevend kunt zijn bij een sterke Rand, dan run je een duurzaam bedrijf"

Aan de oevers van de Olifantsrivier, in de Loskopo-vallei in Limpopo, is het voor citrus een goed seizoen geweest .

"De interne kwaliteit en de kleur van het fruit zijn super dit jaar," merkt Charles Rossouw, eigenaar van de Roslé Group, op over hun Nadorcott-oogst die wordt verpakt in het ClemenGold-merk, waarvan hij een paar jaar geleden een van de eerste producenten was.

Rechts: Charles Rossouw kijkt naar de verpaklijnen die onder het kantoor van Roslé's pakstation lopen.

Als voormalig provinciaal rugbyspeler gelooft hij in de waarde van een spelplan en hij houdt van het ClemenGold-spelplan van de ANB Groep: in plaats van telers tegen elkaar te laten concurreren, consolideert hun samenwerkingsverband een bepaalde hoeveelheid van één cultivar die maandenlange programma's op het noordelijk en zuidelijk halfrond kan ondersteunen.

Een deel van het plan is, zo legt hij uit, om voortdurend geld in het merk te pompen. In Zuid-Afrika is het merk exclusief voor het topsegment van de retail, Woolworths, dat hetzelfde model volgt als de overeenkomsten met retailers op het noordelijk halfrond.

Vandaag is Roslé een prominente Nadorcott-teler op het ClemenGold-platform. Hun Nadorcott-expansie ging door tot vorig jaar en wanneer alle boomgaarden zijn gerijpt zal deze ongeveer 40% van hun citrusopbrengst omvatten.

Momenteel is hun citrusportfolio nog verdeeld tussen zacht citrus, citroenen (ook pitloze), Navels en Valencia's.

Tussen 92% en 95% van hun citrus wordt geëxporteerd om supermarktprogramma's op het noordelijk halfrond te bevoorraden.

In de winkels van Woolworths geniet het premiummerk ClemenGold voor late mandarijnen een zekere faam en een zorgvuldig gecultiveerde consumententrouw.

Valencia's: markt voller dan vorig jaar
"De Senwes Valencia-oogst is al begonnen (late Navels worden over drie tot vier weken geoogst) en het is ook een zeer goed kwaliteitsjaar geweest," merkt hij op. "De kleinere sortering in de Zuid-Afrikaanse Valencia-teelt zet de verkoopbaarheid onder druk, maar dat is hier niet het geval."

"Wij hebben geen problemen met de grootte. Ja, het is zeker een maat kleiner dan normaal, maar het is nog steeds in een volledig verkoopbare range: we zien ruwweg 30% 88s en kleiner, 30% 72s en 30% groter dan 72s."

"De sinaasappelmarkt is nog steeds vol, in tegenstelling tot vorig jaar. Europa heeft een grote oogst gehad en het aanbod beweegt langzaam. Egypte heeft nog fruit op de markt, maar vanaf hier zou het leeg moeten lopen. Ik denk niet dat er nog zoveel vraag is als vorig jaar en de prijzen staan zeker onder druk, maar het is geen hopeloze situatie als je het juiste product op de juiste markt brengt."

Hij voegt eraan toe dat de markten hem 's nachts niet wakker houden. Wat hem wel 's nachts wakker houdt, zijn onvoorziene omstandigheden zoals een staking in de haven, maar die is hopelijk net afgewend met een loonakkoord tussen Transnet en de vakbonden.

Zuid-Afrika is in feite een zeer stabiel land
Over het geheel genomen is Charles zonder voorbehoud optimistisch over Zuid-Afrika: hij wijst op de politieke stabiliteit van het land (het ANC zal waarschijnlijk voorlopig aan de macht blijven) en op het feit dat het onmogelijk is om de tweederde meerderheid te krijgen die nodig is om de grondwet van het land te wijzigen.

Het land bevindt zich ontegensprekelijk in een veel betere situatie dan tijdens de late-apartheid in Zuid-Afrika in de jaren 1980, terwijl het tij zich momenteel snel keert tegen de corrupte voormalige president Jacob Zuma.

"Zuid-Afrika is een grondstoffeneconomie en de koers van de Rand zou de komende jaren wel eens sterker kunnen worden," zegt hij. Internationale analisten zijn het eens met deze optimistische kijk op de binnenlandse aangelegenheden van het land, die hoe dan ook slechts 24 tot 25% van de sterkte van de Rand bepalen. "Een sterke Rand zal een grote impact hebben op het rendement. In het afgelopen decennium was de Rand zwak ten opzichte van de Amerikaanse dollar, die als buffer fungeerde bij gebrek aan overheidssubsidies en ik vrees dat de wisselkoersmarges en niet de feitelijke productiviteit de expansie in de citrussector hebben gestimuleerd. Als je winstgevend kunt zijn bij een sterke Rand, dan run je een duurzaam bedrijf."

Druiven hebben plaatsgemaakt voor blauwe bessen
In 2016 hebben ze al hun druiven vervangen door blauwe bessen; hun blauwe bessenoogst is twee weken geleden begonnen en kan alleen maar beter zijn dan de oogst van vorig jaar, die werd beschadigd door een hevige koudegolf, dezelfde die ook de Navels van het gebied heeft getroffen.

Blauwe bessen oogsten bij Roslé Boerdery, Groblersdal

"We verwachten een goede bessenmarkt, nu het noordelijk halfrond zijn late seizoen ingaat. De hoeveelheden Zuid-Afrikaanse blauwe bessen nemen toe en vergroten onze voetafdruk op de markt, hoewel het land in dit stadium nog geen belangrijke speler is."

De nieuwste pijl op hun boog is passiefruit, waarvan een eerste 140 ha van de Zuid-Afrikaanse Silesia-cultivar zijn gevestigd in Groblersdal en in White River, Mpumalanga.

"Een teeltbedrijf speelt een enorme rol in het leven van mensen", zegt Charles, en dat is waarschijnlijk nergens duidelijker dan in Zuid-Afrika: Roslé voorziet in kleuter- en lagere schoolonderwijs voor hun werknemers, waarvan 58% vrouw is, samen met gezondheids-onderzoeken en een groentetuin voor hun vaste personeel. "Wij geloven in de waarde van het leven."Voor meer informatie:
Charles Rossouw
Roslé Boerdery
+27 71 690 0235
admin@rosle.co.za
www.rosle.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven