Zonder een centje pijn: 16 uur per dag asperges oogsten

AVL Motion brengt de AVL Compact S9000 op de markt. Het is wellicht een mondvol, maar het is de nieuwste automatische aspergesteker en een futuristische verschijning in het Limburgse Grashoek. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat oogst de robot in ogenschijnlijk alle rust asperges van de velden. Achter het design schuilt een gondola met twaalf oogstmodules die rondjes draaien om de asperges te oogsten. 

“De AVL Compact S9000 draait zijn hand niet om voor werkdagen van 16 uur”, stelt Van Lankveld. “We hebben de machine zo gemaakt dat hij onafgebroken asperges kan steken. Daarmee is de toekomst van farming een feit en komt er een einde aan werkkrachten op het veld. Niet alleen efficiënt maar ook een kostenpostverlichting. Het steekmes, dat tientallen jaren fungeerde als het middel om de asperges uit de grond te halen, kan als relikwie aan de wand en symboliseert daarmee het einde van een tijdperk.”

De Limburgse teler Johan Neessen werkt met de AVL Compact S9000, en zonder ontevredenheid: “Er staat een volwassen machine die zich nóg meer kan ontwikkelen maar in de basis doet wat hij moet doen: ongestoord kwalitatief goede asperges oogsten. Volgend jaar gaat de ‘begrenzer’ eraf en willen we full pull draaien. Daarop voorsorterend bekijken we nu al het logistieke proces om de kwaliteit ná het oogsten zo hoog mogelijk te houden.”

Betrouwbaarheid
De afgelopen jaren heeft AVL Motion hard gewerkt aan het optimaliseren van de oogstcapaciteit. Mechanisch is een maximum gerealiseerd van 9.000 stengels per uur bij een rijsnelheid van 3,6 km per uur. Het afgelopen seizoen is gebruikt om de betrouwbaarheid en gebruiksgemak aan te tonen. “Stilstaande of arbeidsintensieve machines worden door onze opdrachtgevers simpelweg niet geaccepteerd”, zegt Arno van Lankveld.

Innovatieve foliedoorvoer
De aspergerobot stuurt zichzelf over de aspergeruggen. Slechts één aanwezige operator hoeft alleen aan het einde van een rug de machine met een afstandsbediening te draaien. Vervolgens stopt hij de folie waarmee een rug bedekt wordt in de machine. Door het gepatenteerde foliedoorvoersysteem beschadigt de folie niet en is de machine eenvoudig te bedienen.

“De machine is zeer gebruiksvriendelijk en trainingen volgen zijn overbodig”, besluit Van Lankveld. “We hebben hem zo ontworpen dat onderdelen als mesjes en grijpers eenvoudig zelf te vervangen zijn. Als er iets met de software is, kunnen we op afstand ingrijpen. Mocht er onverhoopt een probleem met de motor zijn, kunnen we de hele aandrijving uit de machine schuiven en binnen één uur verwisselen.”

Lichtgewicht en wendbaar
De S9000 weegt zo’n 4.400 kilo en is daarmee lichter dan een gemiddelde tractor. Hierdoor blijft de grond luchtig. Het compacte ontwerp maakt draaien op de kopakker mogelijk vanaf 5 meter en duurt slechts één minuut.

Voor meer informatie:
AVL Motion
+31 (0)485 840 954
www.avlmotion.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven