Rosario is eerste Argentijnse stad die plastic verpakkingen voor AGF verbiedt

De gemeenteraad van de Argentijnse stad Rosario heeft het voorstel van Luz Olazagoitía, wethouder Stad van de Toekomst, om het gebruik van plastic verpakkingen voor groenten en fruit te verbieden, reeds omgezet in een verordening.

Rosario wordt zo de eerste stad in Argentinië die een dergelijke regeling invoert. Het wil hiermee het gebruik van onnodige en vervuilende materialen aan banden leggen en zo de impact op het milieu verminderen.

"Voedingsmiddelen hebben vaak een biologisch afbreekbare, duurzame en zelfs eetbare verpakking, namelijk de eigen schil", zegt initiatiefneemster Luz Olazagoitía.

De specifieke regel verbiedt de winkels en supermarkten van de stad om plasticfolie (folies en plastic bakjes) te gebruiken voor groenten en fruit waarvan de schil als natuurlijke bescherming fungeert.

Daarnaast voorziet de verordening ook in sancties voor de niet-naleving van de norm. Het toezicht, de berechting en, indien nodig, de toepassing van sancties komen in handen van het Secretariaat voor Controle en Burgerwelzijn via de Inspectiedienst voor Handel en Industrie en door het Secretariaat van de Regering via de Rechtbank Misdrijven.

"Het afval dat we in de Paraná-rivier vinden bestaat voor 90% uit plastic. En in onze streek worden alarmerende hoeveelheden microplastics en mesoplastics gedetecteerd", zegt Olazagoitía.

In de maand april diende ook milieu-ambtenaar Fernando Santacruz een voorstel in om het gebruik van overbodige verpakkingen in de stad Posadas terug te dringen, onder meer via een bewustmakingscampagne.

Bron: misionesonline.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven