José Aurelio García, Explum (Spanje):

"Al drie jaar overaanbod van zwarte pruimen bij start seizoen"

De oogst van zwarte pruimen loopt weer ten einde in het Spaanse Extremadura. De vraag is tot nu toe laag geweest, evenals de prijzen. Deze week begint de pluk van de rode en gele rassen, waarvoor betere marktvoorwaarden worden verwacht, maar minder kilo’s.

"Het merendeel van de zwarte pruimen is al geoogst en bevindt zich nu in de koelkamers", zegt José Aurelio García, manager van Explum, een telersvereniging uit de provincie Badajoz. "De eerste fase van het seizoen is vergelijkbaar met die van vorig jaar: weinig vraag en lage prijzen. De oogst is vroeger dan normaal op gang getrokken en de eerste pruimen kwamen op de markt toen de vraag nog laag was. Dat is geen goede combinatie geweest. De afgelopen jaren zijn er dan wel verouderde boomgaarden gerooid, het lijkt er toch op dat er nog steeds een overschot aan zwarte pruimen is in deze eerste fase van het seizoen."

En ook al neemt Brazilië, een markt met een voorkeur voor zwarte pruimen met rood vruchtvlees, dit jaar weer product af, deze bijkomende afzetmogelijkheid lijkt volgens José Aurelio García het gebrek aan vraag niet te compenseren. "In de afgelopen drie seizoenen is het steeds hetzelfde liedje geweest voor de vroege zwarte pruimen: er is niet genoeg vraag. En daar lijden vooral de bedrijven onder die geen programma's met supermarktketens hebben lopen. In die eerste weken moeten we het doen met een tiental minder bekende rassen waar de markt geen lijn in kan trekken en uiteindelijk blijkt de aanvoer dan telkens buitensporig."

De meeste van die rassen worden volgens de manager van Explum geëxporteerd naar verre overzeese bestemmingen, wat ook grotere risico's met zich meebrengt dan de afzet in Europa. "Het is goed mogelijk dat deze vroege zwarte rassen de komende jaren geleidelijk aan vervangen zullen worden door commercieel interessantere alternatieven."

Vanaf deze week begint de coöperatie met de oogst van de rode Fortuna en de gele Golden Globe. Dat is gelijk ook het startschot voor de tweede fase van het seizoen die iets betere vooruitzichten biedt.

"Het zijn rassen die al vastere voet aan de grond hebben op meerdere markten en die hun intrede doen op een moment waarop de vraag meestal toch wat aantrekt. In tegenstelling tot de zwarte pruimen aan het begin van het seizoen, vragen veel klanten ons om Golden Globe of Fortuna vanwege hun naam. Ze zijn gewoon bekender, net als Laetitia of Sun Gold, die de komende weken zullen worden geoogst. Maar de bekendste variëteit, de Angeleno pruim, komt nog later aan de beurt. Ik hoop dat de markt dit ras net zo goed zal ontvangen als vorig jaar. Angeleno heeft immers grotere maten en is langer houdbaar. Dat biedt veel meer perspectieven voor de afzet", zegt José Aurelio.

De gemiddelde opbrengst van de eerste zwarte pruimen ligt net onder het productiepotentieel, maar de manager van Explum verwacht voor de volgende rassen duidelijk lagere opbrengsten.

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
 +34 615 289 854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven