Martin Barthel, VDL Packaging:

"Nieuwe washdown VFFS-machine bespaart veel schoonmaak- en omsteltijd"

Tholen - Als onderdeel van de Eindhovense VDL Group heeft VDL Packaging al ruim vijftig jaar ervaring met het fabriceren van verticale vorm-, vul- en sluitmachines. De laatste jaren wordt ook de AGF-sector een steeds belangrijker marktsegment. Of het nu gaat om een verpakking van worteltjes voor McDonalds of een zak gemengde sla, frites of champignons: voor veel versproducten heeft het bedrijf een oplossing. 

"Van oudsher zijn we met name in een viertal marktsegmenten actief, namelijk van snacks, pet food, de poederachtige producten zoals koffiesticks en babyvoeding en de fresh en frozen industrie. Het aandeel van die laatste groep wordt de laatste jaren groter. We zien de staverpakkingen met name in het diepvriessegment een enorme vlucht nemen", vertelt sales en marketing directeur Martin Barthel. "Maar liefst 90% van onze verkoop is gericht op het buitenland. We hebben een eigen kantoor in de Verenigde Staten, maar ook de nodige klanten in Oost-Europa, Azië en Zuid-Afrika, die we zowel met een eigen verkoopteam als via dealers bedienen. In sommige buitenlanden zijn we bekender dan in eigen land, maar we vergeten onze thuismarkt niet. Daarom willen we met een nieuwe marktbenadering meer aan onze naamsbekendheid gaan werken."

Verdubbeling shelf life
Het onderscheid maakt VDL Packaging met name bij de moeilijkere klantvragen. "Denk aan verpakkingen met speciale vormen of moeilijk verwerkbare folies die ook nog eens met een gewenste snelheid over de machine moeten gaan. De juiste vormen in combinatie met een hoge verwerkingscapaciteit is de crux", aldus Martin. De laatste tijd werkt VDL veel samen met het laser- en begassingssysteem van Perfotec. "Hiermee behalen we hoge snelheden en wordt bovendien de shelf life van de producten verbeterd. Van een houdbaarheid van 3-4 dagen ga je hiermee zomaar naar een verdubbeling. Dat zorgt bij groenteverwerkers voor een enorme verlaging van de productiekosten, omdat ze minder dagen per week hoeven te leveren. Bovendien wordt voedselverspilling tegengegaan wanneer een product twee keer zo lang houdbaar is." 

Washdown VFFS-machine
Een nieuwe ontwikkeling die het bedrijf onlangs op de markt heeft gebracht is de washdown VFFS-machine. "Machines moeten gereinigd worden, hetzij met water of reinigingsmiddel. Wij hebben een doorontwikkeling gemaakt op een bestaande machine, die het geschikter maakt om de machine te reinigen. Het nieuwe design maakt het eenvoudig om de machine te reinigen. Wij hebben gekozen om te werken met een gesloten systeem. Er zijn mensen die het een voordeel vinden om te werken met een open machine, zodat je alles ziet wat vies wordt, maar wij zeggen altijd: iets wat goed afgesloten is, wordt ook niet vies. Op deze manier vervuilen we zo min mogelijk onderdelen. Zeker in de AGF heb je te maken met relatief goedkope producten die over de machine gaan. Overstel- en schoonmaakkosten maken dan een grote kostenpost uit voor de producent. Hoef je maar een vijfde van de machine schoon te maken, dan bespaar je veel schoonmaak- en omsteltijd", legt Martin uit.

Plastic beste verpakkingsvorm
Ook duurzaamheid is een speerpunt bij de fabrikant. "Je hoort natuurlijk veel over plasticreductie, maar onder verpakkers is toch wel de algehele tendens dat plastic de beste verpakkingsvorm is. Met een dunne laag folie kun je zeer efficiënt producten zodanig verpakken dat ze ook nog lang houdbaar zijn. Een steeds belangrijker item daarbij is de recycleerbaarheid. Wanneer je kiest voor één folie uit de zelfde familiegroep, is het immers 100% te recyclen. Je ziet dan ook dat gecombineerde verpakkingen, bijvoorbeeld een schaaltje met een zakje eromheen er steeds meer uit gaan. Voor de zogeheten high value-producten is papier een verpakkingssoort waar veel bedrijven naar kijken, maar voor de AGF-producten, waar veel vocht bij vrijkomt, is papier niet ideaal, omdat papier en vocht elkaar van nature bijten. Werk je met een combinatie van papier en polyethyleen, dan is dat per definitie al een stuk minder duurzaam. Zetmeelgebaseerde verpakkingen werken redelijk, maar alleen voor het gebruik op korte termijn en zijn minder geschikt als je een zo lang mogelijke shelf life nastreeft."

Ontwikkelingen in de verticale vorm-, vul- en sluitmachines voor de AGF-sector zijn er volgens de fabrikant volop. Zo ontwikkelde VDL een slaverpakking met een hersluitbare zipper, maar ontwikkelde het voor een klant in Azië onlangs ook een techniek waarbij de zak vacuüm trekt om een compactere verpakking te krijgen. "Onze machines worden altijd geleverd in combinatie met de bekende weeg- en doseersystemen, zoals bijvoorbeeld multiheadwegers. Maar wij plaatsen veelal de hele lijn zelf, desgewenst in combinatie met printers, labelmachines, optische sortering en metaaldetectie", aldus Martin.

Hoewel de aanvoer van grondstoffen wereldwijd een issue is, raakt het de productie van VDL Packaging momenteel nog niet. "Maar ik verwacht dat het ons wel zal gaan raken op termijn. Met name bij de elektrische componenten en besturingen zien we nu vertraging in de aanvoer ontstaan. Omdat we veel internationaal werken, moeten we langer van te voren slots reserveren om de containers met onze machines elders ter wereld te krijgen", aldus de sales en marketing manager. Gevraagd naar de grootste bedreiging voor het bedrijf, antwoordt hij: "De huidige pandemieën hebben de aandacht versterkt om van afstand te kunnen werken en tegelijkertijd met goede partners een lokale aanwezigheid te houden. Over de toekomst van de verticale vorm- en sluitmachines maak ik me geen zorgen. We hebben hele goede concurrenten, maar verkopen zelf elk jaar meer machines. Omdat we zo in het top-endsegment opereren is lokaal produceren in onze afzetlanden nog geen moment aan de orde geweest."

Voor meer informatie:
Martin Barthel
VDL Packaging 
Langendijk 10
5652 AX Eindhoven
sales@vdlpackaging.com 
www.vdlpackaging.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven