Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marian Masegosa, Cebollas Masegosa (Spanje):

"De uienprijzen zullen niet het niveau halen van vorig seizoen, maar ik hoop dat er vraag zal zijn"

De oogst van Medio Grano-uien is al goed aan de gang in het Spaanse Castilla-La Mancha. In de derde of vierde week van juli komen de Grano-uien van het ras Reca aan de beurt. Dit jaar moeten de telers van Castilla-La Mancha in het seizoensbegin de strijd aangaan met een aanzienlijke toename van de hoeveelheid Andalusische uien op de markt. In dat gewest is volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw het uienareaal met 24,4% gestegen ten opzichte van 2020. Marian Masegosa, manager van Cebollas Masegosa, legt uit dat dit aanbod uit Andalusië zorgt voor druk op de prijzen van het product uit La Mancha.

"Naast de toename van de opbrengst van Andalusië, overlapt het seizoen van het Zuid-Spaanse gewest nu ook met dat van Castilla-La Mancha. In Andalusië was het eerder op het seizoen gedurende ongeveer 15 dagen onmogelijk om de uien binnen te halen vanwege regen en slecht weer, waardoor de uien uit de opslag aldaar samen op de markt kwamen met de nieuwe uien uit Castilla-La Mancha. Hier zijn we ongeveer twee weken geleden begonnen met de oogst”, vertelt Marian.

"De klant vraagt, ook in dit beginstadium, uien met een stevige schil. Hoe meer schil, hoe langer houdbaar de ui. Daarom hebben de Andalusische telers hun meer bederfelijke rassen tegen zeer lage en bijna belachelijke prijzen moeten verkopen, wat de prijs van uien in het algemeen heeft doen instorten.”

Portugal haakt af
Het toegenomen aanbod uit Andalusië botste op een vraag uit Europa die lager was dan verwacht. De horeca in vele Europese landen had immers nog maar net voorzichtig haar deuren geopend en een van de belangrijkste klanten haakte af, namelijk Portugal. “Portugal is de grote afwezige geweest in het seizoen van Andalusië. Ons buurland heeft een grotere eigen productie gehad en ook zijn seizoen kunnen verlengen. Maar verder werden er aan het begin van het Andalusische seizoen ook veel uien geïmporteerd uit derde landen, voornamelijk grote maten uit Chili en kleine en middelgrote maten uit Nieuw-Zeeland”, legt Marian uit. “Maak de optelsom van al die factoren en we komen uit bij de huidige marktsituatie.” 

Toch kan er in de komende weken verbetering optreden in de situatie voor de uien uit Castilla-La Mancha, de belangrijkste teeltregio in Spanje en een van de belangrijkste in Europa. “Landen die grote maten vragen, zoals Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, zijn in gang geschoten. Het Andalusische aanbod is immers grotendeels gespeend van grote maten. Andalusië teelt meer maten 4 en 5, geschikt voor markten zoals Frankrijk of Portugal. Maar alles zal uiteindelijk afhangen van wat er gebeurt in Nederland en in Polen, waar ze volop aan het oogsten zijn”, verduidelijkt Marian. “De prijzen van de uien zullen niet het niveau halen van vorig seizoen, verre van zelfs, maar ik hoop dat er vraag zal zijn.” 

Nieuwe lijnen en rassen
Cebollas Masegosa exporteert haar uien naar heel Europa en naar verschillende overzeese bestemmingen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Brazilië of Colombia. “90% van ons product is normaal gezien bestemd voor export. Maar in coronatijd moesten we ons focussen op kortere afstanden. Veel van ons product ging toen naar de binnenlandse markt, ook op de eilanden, en naar andere Europese landen. Dit jaar ziet de situatie er weer rooskleuriger uit en willen we vooral onze export naar de Verenigde Arabische Emiraten versterken, waar veel vraag is naar Spaanse witte ui”, gaat Marian verder. “Daarnaast gaan we ook van start met enkele productlijnen voor knoflook en wagen we ons aan de afzet van convenience-producten zoals gepelde uien. We hebben ook al contacten met supermarkten, als aanvulling op de export.”

Het gehele uienassortiment komt aan bod in Cebollas Masegosa. Naast Grano- en Medio Grano-uien, teelt en zet het bedrijf ook zoete, rode en witte uien af. “Die laatste variëteiten kunnen rekenen op een grote interesse en behalen ook nog mooie prijzen op de markt", legt Marian uit.

Dit jaar test Cebollas Masegosa het nieuwe ras Red Hunter van Bejo. “Deze overheerlijke hybride ui tussen zoet en rood zullen we zeker opnemen in ons assortiment”, besluit Marian.

Voor meer informatie:
Marian Masegosa
Cebollas Masegosa 
+34 628 350 761 
export-import@masegosafrutas.com  
cebollasmasegosa.com

Publicatiedatum: