Analyse Europees citrusseizoen 2020/21

Groei Europese citrusexport, maar nodige onzekerheden

In haar analyse van het Europese citrusseizoen 2020/21 stelt landbouwingenieur María-José Maluenda García vast dat het herstel van de citrusteelt in de EU (11,7 miljoen ton, een stijging van 10,4% tegenover 2019/202) en de sterke vraag als gevolg van de pandemie een toename van de export en een afname van de import mogelijk hebben gemaakt. Dat komt vooral Spanje ten goede, de grootste citrusteler en -exporteur binnen Europa.

Maar deze groei ging niet van een leien dakje. De citrussector levert zelfs grote inspanningen om het hoofd te bieden aan verschillende uitdagingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan en de telers grote zorgen baren. Voor velen stapelden de economische verliezen zich immers jaar na jaar op.

Het Russische embargo noopte de sector ertoe andere markten aan te boren en dat was en is niet altijd even gemakkelijk. Bovendien blijft de import uit derde landen, zoals Zuid-Afrika en Egypte, groeien. De prijs van geïmporteerd citrus is immers laag, mede omdat het vrij is van tariefheffingen zoals de handelsakkoorden met de EU stipuleren. Het concurrentievermogen van het Europese citrus lijdt daar onder en het brengt ook het voortbestaan van de lokale teelt in gevaar, niet alleen omwille van economische redenen, maar ook omdat met de import van overzees citrus het gevaar van de introductie van in de EU onbekende plagen om de hoek loert.

In oktober 2021 wordt de overeenkomst met Zuid-Afrika herzien en de citrussectoren van Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal verwachten dan een afdoend antwoord te krijgen op hun gezamenlijke voorstel aan hun respectieve ministeries van Landbouw.

Maar ook Brexit bleef tot op het laatste moment voor onzekerheid zorgen. In extremis werd een overeenkomst bereikt. Het voorbije seizoen hebben de afzetbedrijven er uiteindelijk nauwelijks last van ondervonden. Integendeel, de export van citrus naar het Verenigd Koninkrijk steeg zelfs met 14,9% tegenover vorig jaar.

Ook een ander groot probleem, dat van de tarieven op de Amerikaanse markt, is eindelijk opgelost. De heffingen worden voor een periode van vier jaar opgeschort en er kan nu verder onderhandeld worden zonder dat de dreiging van bijkomende tarieven als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt.

Ook de overeenkomst die in 2019 na twintig jaar onderhandelen tussen de EU en Mercosur werd ondertekend, blijft nog steeds tegengehouden door Frankrijk. De Fransen eisen van de Europese Commissie actie om "geïmporteerde ontbossing" te voorkomen. Toch verwacht het Spaanse Citruscomité dat het akkoord uiteindelijk geratificeerd zal worden, ondanks het feit dat het de winstgevendheid, het concurrentievermogen, de veerkracht en het circulaire en biologische karakter van onder meer de Europese citruswaardeketen rechtstreeks bedreigt.

Het rapport van María-José Maluenda geeft ook een gedetailleerde analyse van de belangrijkste citrusteelten in Spanje en Europa. Het rapport kan hier worden geraadpleegd.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven