Marc Wehrle, Naturkost Kontor Bremen:

"Het prijsverschil tussen import en lokale zoete aardappelen is erg groot"

Naturkost Kontor Bremen voorziet sinds inmiddels dertig jaar Bremen en omgeving van 100% biologische levensmiddelen. Marc Wehrle van Naturkost Kontor vertelt over steenfruit, (zoete) aardappelen en over de kansen en uitdagingen van de bio-telers in Bremen.

"We hebben lange tijd geen aanvragen voor onze bio-producten vanuit de horeca ontvangen, maar langzaam aan begint dat te komen", zegt Marc. "Onze kernactiviteit ligt in de natuurvoedingshandel met haar retailers, marktstands en boerderijwinkels, maar ook verwerkers."

Regionaal steenfruit en regionale vroege aardappelen
"Het seizoen van de abrikozen, nectarines en perziken gaat momenteel pas echt van start. We hebben nu bijna 700 kg abrikozen ingekocht. We zijn daarmee eerder een kleine groothandelaar en letten erop dat we zo mogelijk regionaal inkopen."   

Net als bij veel andere bedrijven moest ook Naturkost Kontor vanwege de coronasituatie de afgelopen weken en maanden haar arbeidsproces veranderen: "Alles bij elkaar hadden we geen grote logistieke problemen. De dagelijkse leveringen door vervoerders liepen natuurlijk iets anders dan gebruikelijk. De leveranciers mochten deels ons magazijn niet betreden, waardoor onze magazijnmedewerkers de producten zelf naar binnen moesten transporteren. Vanzelfsprekend houden we ook strenge hygiënemaatregelen aan."

Regionale uitdagingen door het weer
"De weerschommelingen zorgden ervoor dat de start van de oogst van veel gewassen met meerdere weken is verschoven." Neem bijvoorbeeld de start van het aardbeienseizoen, deze werd met enkele weken vertraagd vanwege vorstschade. "De kou heeft merkbaar een en ander naar achteren verschoven en de telers bij ons in de regio voor veel uitdagingen gesteld."  

"We hadden bij ons lange tijd ook een mondkapjesplicht en konden we geen klanten ontvangen. De producten hebben we hoofdzakelijk voorverpakt. Deze konden klanten dan bij ons afhalen. De klanten hebben nu weer directe toegang, maar alleen met inachtnememing van de hygiënemaatregelen", maakt Marc duidelijk.

Grote vraag naar bio-producten en herbruikbare verpakkingen
Niet alleen bij hun levensmiddelproducten, maar ook bij hun verpakkingen probeert Naturkost Kontor duurzaam te zijn. Marc: "We proberen in zoverre het mogelijk is gebruik te maken van herbruikbare verpakkingen. De twee meest gebruikte verpakkingen zijn van Ifco en Eps. Vrijwel alles van de regionale telers en de Zuid-Duitse telers wordt in Ifco-kratten geleverd. De producten die we importeren komen wanneer dat mogelijk is in EPS-kratten."

Twee ton vroege aardappelen en Noord-Duitse zoete aardappelen
"We rekenen op een hoeveelheid van circa twee ton vroege aardappelen voor deze week, daartoe horen de rassen Annabelle, Linda en Leyla," vertelt Marc. Naturkost Kontor is ook actief in de afzet van zoete aardappelen: "We handelen het hele jaar door in zoete aardappelen. Onlangs hadden we zoete aardappelen uit Israël en nu uit Italië. Binnenkort start ook het seizoen hier in Noord-Duitsland. Het prijsverschil tussen de importproducten en de regionale zoete aardappelen is echter nog zeer groot, zodat het helaas nog niet mogelijk is om compleet over te stappen op regionale producten, aangezien het aanbod ook niet voldoende groot is. Daarnaast zijn de teelt- en bedrijfskosten hier in Duitsland aanzienlijk hoger. We zouden er echter blij mee zijn wanneer we nog meer klanten enthousiast zouden kunnen maken voor de regionale zoete aardappelen."

Veranderingen in de teelt door klimaatverandering
De gevolgen van de klimaatverandering zijn volgens Marc ook binnen de Duitse teelt te zien: "Je ziet dat er dingen veranderd zijn, wanneer je bijvoorbeeld naar de teelt van gewassen zoals de kiwi en de watermeloen kijkt. Vroeger werden deze hier in Duitsland nooit geteeld, maar steeds meer telers houden zich met de teelt van deze zoete klassiekers bezig. Zoiets zou vroeger ondenkbaar zijn geweest in Noord-Duitsland." 

"Aan de ene kant is deze ontwikkeling goed, maar aan de andere kant betekent dit ook dat bijvoorbeeld de kersenteelt steeds sterker afneemt. Dit als gevolg van het feit dat de maden die zich in het fruit vastzetten, de telers voor uitdagingen stellen die er in deze vorm vroeger niet waren. Het zal in de toekomst wel zo zijn dat er hier in toenemende mate andere gewassen geteeld gaan worden." 


Alle foto's: Naturkost Kontor Bremen GmbH

Voor meer informatie:
Marc Wehrle
Naturkost Kontor Bremen GmbH
Im Frischezentrum (Großmarkt Bremen)
Spezialitätenhalle Tor 14
Am Waller Freihafen 1
28217 Bremen
+49 421 537 9770
info@nkk-hb.de 
www.naturkost-kontor.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven