Valenciaanse citrustelers zien cotonet komende oogsten bedreigen

De Zuid-Afrikaanse cotonet, een geïmporteerde plaag die zich blijft verspreiden over de Valenciaanse boomgaarden, bedreigt nu ook de komende citrusoogsten in Camp de Morvedre, zo laten de telers van die streek weten. Ze wijzen daarbij met een beschuldigende vinger naar de overheden, waarvan ze zeggen dat die hen in de steek hebben gelaten.

Tot voor kort werd de Zuid-Afrikaanse cotonet onder controle gehouden dankzij een behandeling van het fruit met chloorpyrifos en methylchloorpyrifos, twee verbindingen die effectief blijken tegen de plaag. Maar het gebruik van beide stoffen is op het grondgebied van de Europese Unie verboden.

Zonder hulpmiddelen om deze plaag te bestrijden gaan veel oogsten verloren. De toestand is vooral zorgwekkend in Camp de Morvedre en La Plana Baixa, maar ook in andere streken van het land is de plaag aan een opmars bezig.

Het ministerie van Landbouw van de Valenciaanse Gemeenschap is al begonnen met het uitdelen van vallen om het insect tegen te houden, maar de distributie ervan is rijkelijk laat op gang gekomen. De eerste vallen werden uitgedeeld toen de mannelijke insecten al waren uitgevlogen. Ze stellen ook het gebruik van andere gewasbeschermingsmiddelen voor die niet minder toxisch zijn dan de eerder genoemde maar wel veel minder effectief. De oplossingen die worden voorgesteld, lossen het probleem dus niet op.

In Itali├ź, waar een aantal belangrijke gewassen in een vergelijkbare situatie verkeren, heeft de regering bij wijze van uitzondering toestemming gegeven voor het gebruik van beide producten om plagen te bestrijden. In Spanje blijft het ministerie echter doof voor de verzoeken van de sector.

De situatie is zeer zorgwekkend, aangezien de Valenciaanse citrustelers weerloos zijn tegen deze plaag. Bovendien brengt de bestrijding van cotonet een aanzienlijke stijging van de kosten met zich mee. Daarnaast zijn er ook nog extra kosten voor het verwijderen van beschadigd fruit uit de bomen en gederfde winst door de lagere opbrengst. De telersprijzen zijn sowieso erg laag en telers moeten voortdurend op het slappe koord dansen om hun arbeid lucratief te houden.

Bron: valencia.elperiodicodeaqui.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven