Chapa Namak: een Afghaans nicheproduct dat wereldwijd aan populariteit wint

Het zeer droog verlopen voorjaar in Afghanistan zal mogelijk zijn weerslag hebben op de opbrengsten van diverse gewassen. Dit geldt echter niet voor abrikozen, waarvan de oogst in de warmere teeltgebieden inmiddels is begonnen.

Afghanistan heeft een lange traditie op het gebied van de abrikozenteelt. Aangezien verse abrikozen maar kort houdbaar zijn en zodoende ongeschikt zijn voor de export vanuit de geïsoleerde delen van Afghanistan, passen telers in deze gebieden een methode toe om de saqi-abrikozen te verwerken tot een uniek gedroogd product met de naam chapa namak, ofwel opgerolde abrikozen.  

Deze lekkernij wordt van oudsher vaak gegeten op traditionele Afghaanse feestdagen, maar wint ook op overzeese markten steeds meer terrein. Aangezien Afghaanse telers op zoek zijn naar winstgevender inkomstenbronnen beschouwen ze chapa namak als een lucratief product. Inmiddels houden honderden gezinnen zich bezig met de bereiding van het product.  

Het is met name de saqi-abrikoos die wordt gebruikt voor de bereiding van chapa namak. Dit abrikozenras wordt uitsluitend geteeld in de geïsoleerde, bergachtige Afghaanse provincies Mabiyan en Daykundi. De verse daqi-abrikozen zijn vanwege hun korte houdbaarheid niet geschikt voor de export, maar lenen zich bij uitstek voor de verwerking tot chapa namak. Momenteel wordt het ras nog voornamelijk in Bamyan en Daykundi geteeld, maar telers willen ook elders in het land met de productie beginnen op voorwaarde dat het klimaat er geschikt is.

Telers rollen de abrikozen plat en leggen ze dan gedurende een dag in de felle zon. Daarna worden ze op een schaduwrijke plaats te drogen gelegd. Het eindproduct bestaat uit een intens oranje opgerolde abrikoos met een zoete, verfijnde smaak. In de districten Kahmard en Saighan, in de provincie Bamyan, houdt inmiddels al bijna 40% van de telers zich bezig met de productie van chapa namak. Het oogstseizoen van de abrikozen duurt slechts een maand en begint en eindigt in juli. 

Haider Refat, een in Kabul gevestigd fruitexport- en verwerkingsbedrijf, heeft al meer dan 27 jaar ervaring met de export van zuidvruchten naar markten over de hele wereld. Het bedrijf speelt momenteel in op de groeiende populariteit van chapa namak en vindt afnemers op ongebruikelijke plaatsen. "Verrassend genoeg is er veel vraag vanuit de VS, India en Europa," vertelt Ahmad Shekib Refat, vicedirecteur van het bedrijf. "De vraag uit Rusland is ook ongebruikelijk sterk," voegt hij eraan toe.  

Hij merkt op dat de productie van chapa namak weliswaar arbeidsintensief is, maar dat de goede inkomsten de moeite meer dan waard zijn. "Chapa namak levert telers hoge opbrengsten op," zegt hij. "Het is een uniek product en tegen het einde van het seizoen zullen we een grote hoeveelheid gereed hebben voor de export."

De toenemende populariteit van chapa namak is onderdeel van de groeiende vraag naar gedroogde Afghaanse abrikozen op overzeese markten. Volgens het ministerie van Landbouw van de provincie Bamiyan is de productie van gedroogde abrikozen het afgelopen jaar met 10% toegenomen in de provincie. 

Voor meer informatie: 
Ahmad Shekib Refat
Haider Refat Ltd
+93 77 7202222
Info@barg-sabz.com 
www.barg-sabz.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven