Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe gasdetectietechniek biedt kansen in kwaliteitsbeheer van fruit

Voor gasdetectie zijn momenteel compacte breedbandige MIR SuperContinuum bronnen in opkomst, die een breed spectraal bereik, een hoge lichtintensiteit en een hoge ruimtelijke coherentie hebben. Khalil Eslami Jahromi ziet kansen om deze methode toe te passen om de hoeveelheden vluchtige stoffen die vrijkomen uit fruit te kwantificeren. Zo kan de conditie van het fruit worden gecontroleerd tijdens langdurige opslag onder verschillende atmosferische toestanden. Op woensdag 6 juli promoveert hij aan de Radboud Universiteit.

Optische absorptiespectroscopie is een veelgebruikte methode voor gasdetectie, met toepassingen in diverse sectoren. Vooral absorptiespectroscopie in het midden-infrarood golflengtegebied met lasers biedt veelbelovende mogelijkheden voor de snelle, gevoelige, en niet-destructieve detectie van gassen.

Conventionele, op laser gebaseerde, methoden voor breedbandige detectie van meerdere gassen maken gebruik van afstembare lasers. Er zijn momenteel echter compacte breedbandige MIR SuperContinuum bronnen in opkomst, die een breed spectraal bereik, een hoge lichtintensiteit en een hoge ruimtelijke coherentie hebben.

Khalil Eslami Jahromi beschrijft in zijn proefschrift de bijzondere eigenschappen van MIR SuperContinuum; die in combinatie met absorptie spectroscopie worden gebruikt voor de detectie van gassen in complexe mengsels. Hij ziet mogelijkheden om deze methode toe te passen voor de kwantificeren hoeveelheden vluchtige stoffen die vrijkomen uit fruit. Zo kan de conditie van het fruit worden gecontroleerd tijdens langdurige opslag.

Bron: Radboud Universiteit

Publicatiedatum: