Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ING:

"Gunstige perspectieven voor aardappelen- en uientelers

In 2020 was de productiegroei in de agrarische sector ten gevolge van de eerste lockdown vrijwel nihil, maar in 2021 kan er 1% groei worden behaald, meldt ING. In 2022 zal de volumegroei voor de totale primaire agrarische sector naar verwachting vanwege het stikstofbeleid weer 0% zijn.

Lager resultaat voor voedingstuinbouw in 2020
Door de lockdowns zijn consumenten bewuster gaan eten, wat onder meer bleek uit de populariteit van verspakketten en lokale producten en de hoge omzetgroei in de foodretail. Ook de export van groenten en fruit steeg in 2020 met 6% (tot bijna € 13 mld), vooral dankzij de hoge groei van de wederuitvoer van fruit. Voor groentetelers die zich richten op horeca en foodservice was 2020 echter een mager jaar. De weggevallen omzet kon bovendien slechts deels worden gecompenseerd door verkoop in supermarkten, vanwege vaak vaste contracten met leveranciers. Het gemiddelde bedrijfsresultaat in de voedingsglastuinbouw was dan ook 17% lager dan in 2019

Versoepelingen coronabeleid gunstig voor aardappeltelers
Telers van fritesaardappelen zagen de prijzen bij de start van de coronacrisis in maart 2020 vanwege de lockdown van de horeca kelderen. Ook in het gehele seizoen 2020/21 bleven de prijzen ruim achter bij het langjarig gemiddelde. Ook de exportvolumes stelden teleur. De versoepelingen van het coronabeleid zijn in principe gunstig voor de aardappelmarkt vanwege de hogere vraag vanuit de voedingsindustrie, evenals de Europese areaalkrimp en het koude en natte voorjaar. De termijnnoteringen laten dan ook hogere niveaus zien dan het afgelopen seizoen. Hogere inkoopkosten zetten echter een rem op de rendementen.

Gunstig perspectief voor uientelers en tarweboeren
De uienmarkt bleek minder afhankelijk van lockdowns in de horeca en bleef prima presteren, met het gehele seizoen bovengemiddelde prijzen. De uienexport leed even onder containertekorten, maar bereikte in de tweede helft van 2020 recordhoogtes. Het areaal zaaiuien is dit jaar met 11% gestegen, dus het aanbod zal normaliter stijgen in het aankomende seizoen. Voor tarweboeren is het tij momenteel gunstig: de mondiale prijzen voor graangewassen liggen sinds begin 2021 op de hoogste niveaus in 8 jaar tijd.

... maar gezond 2021 en 2022 te verwachten
2021 kende ondanks de lockdowns wat afzet betreft een goede start. Voor komkommers lijkt 2021 na een wat minder jaar een normaal jaar te worden en bovendien is het areaal wat toegenomen. Vraag en aanbod van paprika’s golfden mee met de weersomstandigheden. Het areaal voor de tomatenteelt is in Nederland iets toegenomen, maar in het buitenland afgenomen. Met name door de koude meimaand en de gesloten horeca waren de prijzen lager dan normaal, maar inmiddels zijn deze weer aangetrokken. In 2022 is de marktsituatie voor groentelers waarschijnlijk weer genormaliseerd en is door aantrekkende vraag en areaaluitbreiding een kleine productiegroei mogelijk. Gezonde (gemaks)voeding blijft een trend en juist de Nederlandse voedingstuinbouw loopt hiermee voorop. De Nederlandse uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk heeft nauwelijks te lijden gehad onder corona en brexit, noch voor groenten (i.t.t. export uit Spanje) noch voor bloemen (wel klappen voor Colombia). Hogere transportkosten konden worden doorberekend, maar retourvracht was soms wel een uitdaging. Zorgen zijn er vooral over de extra grenscontroles vanwege het vanaf 1 januari 2022 vereiste fytosanitaire certificaat voor export naar het V.K.

Bron: ING

Publicatiedatum: