Europese groenteverwerkers roepen op tot een herwaardering van bewerkte groenteproducten en eerlijke prijzen

Sinds het begin van de Covid-19-crisis hebben AGF-verwerkers een buitengewone prestatie geleverd door te beantwoorden aan de consumentenvraag naar een verscheidenheid aan gezonde, veilige en lang houdbare producten.

Bij Profel aangesloten verwerkers van groenten- en fruitconserven en diepgevroren en gedroogde groenten- en fruitproducten maken zich echter zorgen over de toegenomen kosten. De afgelopen vier weken was er sprake van ongunstige weersomstandigheden die grote impact op de groententeelt in Europa hadden. Hierdoor zijn de prijzen van grondstoffen gestegen. De kosten zijn eveneens gestegen als gevolg van weersomstandigheden die tot lagere opbrengsten hebben geleid.  De lagere beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen en actieve bestanddelen in combinatie met de extra kosten die nodig zijn om aan de duurzaamheidseisen te beantwoorden, maken de situatie nog problematischer. 

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn de productiekosten ook flink gestegen vanwege de hygiënevoorschriften in fabrieken. Recent zag de sector ook de kosten voor verpakkingsmaterialen, zoals hout, plastic, blik en karton, fors toenemen, evenals de energiekosten.  

Tot slot heeft de pandemie ook de logistieke kosten opgedreven. De ontwrichting van de wereldwijde toeleveringsketens als gevolg van de pandemie hebben tot hogere kosten voor weg- en zeetransport geleid. Met het oog op al deze aspecten roept de sector alle partners in de waardeketen op om rekening te houden met deze ontwikkelingen en bewerkte groentenproducten te herwaarderen met eerlijke prijzen zodat het voortbestaan van de Europese sector voor groentenconserven en gedroogde en diepgevroren groentenproducten zeker kan worden gesteld.  

Voor meer informatie: 
Profel
+32 2 500 87 59
profel@profel-europe.eu 
www.profel-europe.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven