Kou in de Kaap stimuleert kleurontwikkeling citrus

In de Westkaap, waar citrustelers late Navels, mandarijnen zoals Fairchild en Valley Gold en wat citroenen verpakken, is de oogst gestopt nu het zuidwestelijke deel van de provincie een winter beleeft zoals die hoort te zijn: ijzig en zeer nat.

Citrusdal heeft de afgelopen 24 uur 35 mm regen geregistreerd, terwijl het sinds eind vorige week min of meer onophoudelijk heeft geregend (rechts: Citrusdal boomgaard na recente regenval).

Rond Stellenbosch is de afgelopen dagen meer dan 100 mm gevallen en dammen zoals de Clanwilliam Dam (slechts 23% vol) zullen van deze regen profiteren.

De Olifants River stroomt snel

Veel pakhuizen van Citrusdal hadden hoeveelheden in hun koelhuizen die hen het eerste deel van de week bezig hebben gehouden terwijl de regen de eigenlijke oogst verstoorde.

Een aantal van hen heeft aangegeven tegen volgende week Navels zoals Bahianinhas en Palmers op kleur te plukken; het fruit is nu goed gekleurd en een bepaalde hoeveelheid zou nu al van de bomen moeten zijn.

Momenteel: een boerenbrug over de Olifants River buiten Citrusdal, West-Kaap

Zeer goed navelseizoen
Citroenen worden direct uit de boomgaard verpakt. Volgende week beginnen de eerste van de late mandarijnvariƫteiten in Citrusdal.

Het is tot nu toe een zeer goed Navelseizoen geweest, ook al is het fruit in dit gebied gemiddeld twee weken te laat, omdat de kleuring even op zich liet wachten, maar de temperaturen die de koufronten begeleiden die deze week vanaf de westelijke Atlantische Oceaan binnenkomen, zullen het proces aardig op gang helpen.

Ook de satsuma's waren twee weken te laat, wat een effect heeft gehad op de daaropvolgende variƫteiten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven