Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

De recente hittegolven in veel druiven telende landen hebben een domino-effect gehad op de wereldmarkt. Het warme weer heeft gezorgd voor een vroege start van het Egyptische druivenseizoen, maar heeft ook de oogst in Italië vertraagd en beschadigd, waardoor dit seizoen vertraging heeft opgelopen en er een kloof is ontstaan tussen deze normaal overlappende producties. Dit is niet noodzakelijk een probleem voor de exportlanden, zoals Nederland en het VK, die goede prijzen op de markt noteren. Intussen heeft de regen in Zuid-Afrika de druiventeelt zwaar getroffen, en volgens sommigen is het huidige seizoen het moeilijkste in decennia. Ook de aanhoudende pandemie blijft zijn effecten sorteren, vooral in Australië, waar de telers te kampen hebben met problemen op het gebied van arbeid en logistiek.

Nederland: Goede druivenmarkt, niet teveel aanbod en goede prijzen
De afzet van druiven verloopt in Nederland de laatste weken voortvarend. "Het Italiaanse seizoen startte traditiegetrouw met vrij hoge prijzen, maar inmiddels zitten we op een wat stabieler niveau", vertelt een Hollandse importeur. "De verkoop blijft er goed in zitten. We worden niet overladen en daardoor kunnen we lekker doorverkopen. Het relatief koele weer draagt daar ongetwijfeld aan bij. De prijs van de Italiaanse druiven ligt rond de 2,20 euro voor Victoria en Black Magic en ook de rode druiven met pit (Red Magic/Red Globe) doen het opvallend goed met prijzen rond de 2,60 euro. Het is momenteel 35 graden en warmer in Sicilië en dat heeft zeker bijgedragen aan de smaak en kleuring van de druiven. Het aanbod uit Sicilië is niet gigantisch hoog. Vanaf volgende week starten we met de eerste druiven uit Puglia, onder meer met ons eigen merk Lino. Ook hebben we enkele containers druiven uit Egypte geïmporteerd. Die prijzen lagen op een niveau rond de 1,20 euro voor de verpakte druiven en 10 euro voor de losse druiven (4,5) kilo, wat voor Egypte goed geld is. Inmiddels zie ik her en der ook alweer de eerste Spaanse druiven op de markt verschijnen."
Volgens de importeur worden er in Nederland op de vrije markt nauwelijks meer druiven met pit verkocht, de etnische klanten willen echter niet anders. 

VK: Late start van Spaans druivenseizoen
Het Spaanse druivenseizoen loopt dit jaar in het VK 7-10 dagen achter en de aanvoer is net op gang gekomen. Er is wel wat nieuw Spaans fruit op de markt, maar dat is vooral bestemd voor de kleinhandel wegens de hogere prijs. Er zijn nog Chileense en Egyptische druiven op de markt. De prijzen variëren van £ 5 tot £ 12 (€ 5,81 - € 13,95), waarbij de laagste prijs geldt voor Chileens fruit en de hoogste voor de nieuwe Spaanse druiven.

Er komen nog steeds verpakkingen uit Egypte, met daarin Prime, Sucra One, Flame en Crimson. Net als bij ander fruit hebben de Egyptenaren de kwaliteit van de druiven goed verbeterd, maar soms hebben ze de neiging te veel te verzenden en de markten te overspoelen.

In deze tijd van het jaar, waarin er veel zacht fruit en ander zomerfruit is, kunnen druiven een klap krijgen, maar dat gezegd hebbende, hebben druiven wel het hele jaar door een vrij stabiele afnemersbasis.

Italië: Hemelhoge temperaturen hebben ernstige gevolgen voor de kwaliteit van de druiven
In Sicilië bereikten de temperaturen gedurende enkele opeenvolgende dagen pieken tot 46°C en daalden ze nooit onder 40-42°C midden op de dag: een hitte die in combinatie met hete winden Foehn genereerde. De omstandigheden werden nog verergerd door nachttemperaturen die dagenlang niet onder de 28°C daalden, wat aanzienlijk heeft bijgedragen tot het bederf van de druiven aan de druivenstok. "De vruchten aan de jonge planten, vooral de rode druiven, hebben 70 procent verlies geleden, maar in de volwassen druivengaarden hebben we een goed deel kunnen oogsten. Sommige variëteiten zijn helemaal gestopt met groeien", meldt een Siciliaanse teler. "We hebben ook het probleem van de gestegen arbeidskosten, omdat we geen mensen meer op het veld kunnen laten werken na half 11 's morgens."

In Apulië gaat het druivenseizoen in de week van 5 juli officieel van start, zowel voor de traditionele vroege cultivars met pit (Victoria en Black Magic) als voor de pitloze cultivars. Er wordt een goede kwaliteit en voldoende hoeveelheid verwacht. In de vroegste gebieden zal de oogst met ongeveer 20% toenemen ten opzichte van vorig jaar, ondanks een vertraging van ongeveer 10 dagen. In het binnenland zal het seizoen later van start gaan, namelijk rond 10 augustus: hier is de aanvankelijk voorspelde vertraging van 15 dagen ingehaald als gevolg van de hoge temperaturen. In sommige gebieden van de regio, zoals Grottaglie en Mola di Bari, zijn de eerste kisten met Black Magic-druiven geoogst en de commentaren lijken onverdeeld positief: de geur en smaak van de trossen zijn buitengewoon, met middelmatig grote druiven en een zeer hoog suikergehalte. Enkele factoren waarmee voor dit seizoen in Apulië rekening moet worden gehouden, zijn: stijgende grondstofprijzen, droogte en het tekort aan arbeidskrachten.

In het algemeen staat de druivensector open voor innovaties, zowel wat betreft product als proces. "We kijken bijvoorbeeld goed naar verpakkingen die duurzaam zijn, niet alleen vanuit milieuoogpunt", zegt een producent uit Puglia, "maar ook in economisch opzicht. En dat geldt ook voor de afdekkingen op het veld. We denken na over nieuwe irrigatiesystemen en automatisering in de teelt- en oogstfasen om het voortdurende gebrek aan arbeidskrachten op te vangen."

Spanje: Late start van Spaanse druivenoogst
Het Spaanse druivenseizoen is net begonnen in de vroege zones van de regio Murcia en Almería. De oogst begint laat dit jaar en met uitzondering van enkele verliezen bij vroege rassen zoals Sugraone, wordt een oogst van goede kwaliteit verwacht. Terwijl in Spanje het seizoen laat begint, eindigt in Egypte het seizoen vroeg. Normaal overlappen de eerste Spaanse druiven de laatste fase van het Egyptische seizoen en soms zelfs die van India. Maar dit jaar hebben de gevolgen van de pandemie voor de logistiek en de nog merkbare gevolgen van het incident in het Suezkanaal met de Ever Given ook voor grote vertragingen gezorgd bij de aanvoer van Egyptische druiven. Daarom botsen Spaanse druiven minder met deze oorsprong en is de markt meer open.

Egypte: Warm weer zorgt voor vroege start en grote oogst
Het Egyptische druivenseizoen is iets vroeger dan verwacht van start gegaan, namelijk rond mei. De vroege start werd vooral veroorzaakt door het hete weer, want Egypte heeft te maken gehad met temperaturen van 45 graden Celsius. Er zal dit seizoen een hogere opbrengst zijn van Egyptische druiven, gecombineerd met een stevige vraag op dit moment. De rode druivenrassen, zoals Red Flame, Red Globe en Crimson, winnen terrein omdat deze druiven een hoog brix-gehalte hebben. De Arabische landen geven de voorkeur aan druiven met een hoge brixwaarde, terwijl de Europese landen de voorkeur geven aan een lagere brixwaarde.

Zuid-Afrika: Moeilijkste druivenseizoen in meer dan een decennium
Het was een moeilijk druivenseizoen voor de telers in de regio's, waar de regen de oogst en de kwaliteit aantastte en vertragingen in het vervoer en tekorten aan containers ertoe leidden dat koelhuizen voor het eerst in de geschiedenis quota's oplegden voor de aanvoer (dit gebeurde in januari en februari). Sommige druiventelers beschouwen het vorige seizoen als een keerpunt omdat de internationale concurrentie voor de kleinhandel toeneemt.

Volgens een teler uit Hex River was dit het moeilijkste seizoen in meer dan tien jaar. De sterkte van de Rand ten opzichte van de Amerikaanse dollar (15 tot 30% sterker dan het jaar ervoor) heeft de export niet geholpen.

De aankomst van probleemfruit uit vroege Zuid-Afrikaanse teeltgebieden, als gevolg van regenschade, en tijdens het laatste deel van het seizoen uit de Hex River Valley en Chili, als gevolg van regen in deze gebieden, zorgden voor moeilijke marktomstandigheden in Europa.

De definitieve cijfers voor het afgelopen seizoen zijn zojuist bekendgemaakt: de definitieve inspectiecijfers (druiven die zijn geïnspecteerd voor mogelijke uitvoer) voor 2020/21 bedroegen 74.893.384 kartons van 4,5 kg en de werkelijke uitvoer kwam uit op 72.182.786 kartons.

Een wijnkelder in Boland meldde recordhoeveelheden afvaldruiven te ontvangen van druivengaarden die exportdruiven telen, aangezien de producenten de wrange beslissing moesten nemen om niet te exporteren wegens de moeilijkheden die zij ondervonden.

Deze week komen drie koudefronten aan land boven de Westkaap, die weldadige regen en koel weer brengen, wat de druivengaarden ten goede komt. Het begin van het volgende seizoen is nog vele maanden verwijderd.

Wat de invoer in Zuid-Afrika betreft, is de gemiddelde marktprijs onlangs gestegen tot bijna R30 (1,76 euro) per kilo.

Noord-Amerika: Moeilijk seizoen ondanks goede kwaliteit
Nu Californië aan zijn druivenseizoen begint, ziet de sector een moeilijke overgang van het Mexicaanse seizoen naar dat van Californië.

"Dit jaar is waarschijnlijk het minst soepele dat we de laatste jaren hebben gehad," zegt een Californische producent. Hij merkt op dat miscommunicatie over de oogstvolumes ertoe heeft geleid dat kwaliteitscontroleurs in Mexico melding maken van leeggehaalde gekoelde druivenopslagplaatsen. "Sommigen werken op dit moment slechts op 20-30 procent van hun capaciteit. In het verleden zouden ze tot de nok toe gevuld zijn geweest met fruit," zegt hij.

Dat gezegd hebbende, is er misschien beweging achter die legere opslagplaatsen. "We horen van de USDA in het gebied dat het oogst niet afwijkt van de oorspronkelijke ramingen van 21 miljoen verpakkingen, maar dat ze het gevoel hebben dat er beweging in zit en dat de oogst in beweging blijft", zegt hij.

Nu het seizoen in Californië net op gang is gekomen, zou dat volgens de Californische producent de Mexicaanse telers onder druk kunnen zetten om de nog resterende topvariëteiten te oogsten, waaronder Jack's Salute, Krissy en Sweet Globes, die deze week in Mexico worden geoogst. 

Wat Californië betreft, zijn sommige telers al begonnen met oogsten, maar begin deze week kwam er meer fruit uit Arvin, Californië en de producent merkt op dat de eerste schattingen van de totale oogst qua omvang lijken op die van 2020.

"De kwaliteit lijkt tot nu toe goed te zijn dit jaar in Californië," zegt hij. "We vechten tegen problemen zoals een hittegolf vorige week. De eerste berichten zijn dat de 110s en 112s wat hittegerelateerde schade gaan zien. Het is nog vroeg in het seizoen, maar er is wat schade op groene pitloze druiven zoals zonnebrand, enz. De impact op de oogst zou niet drastisch moeten zijn." In plaats daarvan verwacht hij dat sommige vroege volumes wat zullen dalen.

Hij merkt ook op dat gezien de proliferatie van nieuwe druivenrassen in het afgelopen decennium, telers doorgaan met het verwijderen van wat beschouwd wordt als enkele van de oudere rassen in de rotatie, zoals Flames, Crimsons, Sugraone en Princess en dat deze vervangen worden door rassen zoals Jack's Salute, Allisons, Ivories en andere. "De telers hebben nu bepaalde variëteiten onder de knie en geven daar iets meer de voorkeur aan dan aan andere."

Wat de vraag betreft, verwacht hij dat de vraag naar druiven goed zal zijn, maar over het algemeen merkt hij op dat de categorie enigszins stagneert. "Hij neemt niet af, maar wint ook niet veel marktaandeel", zegt hij. Dat gezegd hebbende, met de voortdurende heropening van de foodservice in Noord-Amerika, zullen er weer wat kansen ontstaan. "Het kan alleen maar positief zijn voor de Californische druiventeelt, want het is weer een pijplijn die ze kunnen vullen", zegt hij.

Wat de prijsvorming betreft, is de FOB-waarde in Mexico hoger dan verwacht, vooral voor de eersteklas rassen. "Het verbaast me dat ze zo hoog eindigen, want ik ben bang dat er van een korte markt aan het eind een lange markt wordt gemaakt," zegt hij. Californië lijkt echter te neigen naar prijzen die vergelijkbaar zijn met historische niveaus.

Wat de prijzen betreft moet er rekening worden gehouden met de aanzienlijk gestegen inputkosten die telers van alle grondstoffen melden.

Australië: Druivenmarkt geplaagd door arbeids- en vervoersproblemen
Het Australische tafeldruivenseizoen loopt van november tot mei, en de wijdverspreide gevolgen van COVID-19 hebben de telers de voorbije 12 maanden voor heel wat uitdagingen geplaatst. Verscheidene Australische telers merkten op dat de twee grootste uitdagingen tijdens de pandemie de strijd om arbeidskrachten te vinden en de logistieke problemen in de exportlanden waren. Wat de productie betreft, melden de meesten echter dat zij dit seizoen nog steeds een gemiddelde oogst hadden en dat de kwaliteit en de grootte van de vruchten dit seizoen dankzij de gunstige weersomstandigheden zijn toegenomen. Een teler in West-Victoria zegt dat het belang van fruit van goede kwaliteit in een door COVID-19 getroffen periode zijn verkoop in Azië verder heeft doen toenemen.

Vanuit het perspectief van de sector blijft de productie groeien; uit de laatste statistieken blijkt dat voor het jaar eindigend in juni 2020 214.660 ton werd geoogst, een stijging van drie procent ten opzichte van het voorgaande jaar en een waarde van $750 miljoen, een stijging van acht procent. De export groeide ook, met een stijging van vier procent tot 152.180 ton, en een waarde sprong van 12 procent tot
$ 622,9 mln voor het seizoen 2019-20. De grootste internationale markt was China (62.930 ton), dat als enige van de top drie bestemmingen het volume ten opzichte van het vorige seizoen zag toenemen. Menindee en Thompson waren de grootste rassen met een gecombineerd aandeel van 38 procent van de oogst.

Volgende week: Wereldmarkt blauwe bessen