Spanjaarden klagen dat EU controles op Turks en Egyptisch citrus nog steeds niet verscherpen

Ondanks het grote aantal onderscheppingen in de afgelopen jaren van Turks en Egyptisch citrus wegens hoge waarden voor gewasbeschermingsmiddelen en zelfs door de detectie van stoffen die in de EU verboden zijn, zijn de controles op Europees grondgebied nog steeds niet verscherpt.

De Spaanse socialistische Europarlementariër Inmaculada Rodríguez-Piñero stelde hieromtrent op 6 juni een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie waarin ze ook meedeelde dat de Europese voedselwaakhond RASFF tot op dat moment in 2021 in totaal 94 partijen citrus uit Turkije en 30 uit Egypte had afgewezen wegens te veel gewasbeschermingsmiddelen op het citrus of omwille van de aanwezigheid van pesticiden die in de Europese Unie verboden zijn.

"De onderscheppingen hebben betrekking op citroenen, sinaasappelen en vooral mandarijnen, met sporen van verboden actieve stoffen zoals chloorpyrifos, methylchloorpyrifos of prochloraz", schreef Rodríguez-Piñero, eraan herinnerend dat "Turkije hierover al op de vingers werd getikt na een audit van de Commissie in november 2019, die resulteerde in een toename van het aantal gecontroleerde partijen met 10%. Het percentage partijen mandarijnen uit Egypte dat steekproefsgewijs wordt gecontroleerd, is 5%, en dat van sinaasappelen 10%.”

Op basis van een rapport van de Europese Commissie zelf, vraagt Rodríguez-Piñero nu of de Commissie overweegt de minimale inspectiedrempel voor partijen mandarijnen, sinaasappelen en citroenen uit Turkije en Egypte te verhogen en of ze van plan is de import tijdelijk stop te zetten of nieuwe audits uit te voeren als er veel onderscheppingen blijven gebeuren van verboden stoffen in citrus uit Turkije en Egypte. Daarnaast vraagt ze zich af of de drempel van 10% wel voldoende hoog is om het gebruik van verboden gewas-beschermingsmiddelen aan banden te leggen.

Dit is niet de eerste keer dat Rodríguez-Piñero de Europese Commissie op deze situatie wijst. Al in februari vroeg het Valenciaanse Europarlementslid de Commissie naar de alarmerende gegevens van 2020, toen de EU om dezelfde reden 54 partijen citrus uit Turkije had afgewezen, 5 keer meer dan in 2019. Ook in januari 2021 richtte ze zich tot de Commissie, toen RASFF voorkwam dat 57 partijen citrus uit Turkije de EU binnenkwamen, wat in één maand meer afwijzingen betekende dan in heel 2020.

Verpletterende cijfers voor de maand mei
In de maand mei 2021 brachten de waarschuwingen van RASFF verpletterende en schandalige cijfers aan het licht. “In één enkele maand tijd waren er in totaal 72 afwijzingen van zendingen uit Turkije - vooral via Bulgarije - en 12 uit Egypte vanwege de detectie van in de EU verboden werkzame stoffen zoals chloorpyrifos, methylchloorpyrifos of prochloraz, of vanwege de overschrijding van de MRL’s”, zo meldde de Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors.

Bron: murciaplaza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven