Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Emiliano Andrade, partner bij het Spaanse Landfruit:

"De steenfruitmarkt vertoont onvoorspelbaar gedrag"

De pruimen uit Extremadura doen stilaan hun intrede op de markt, terwijl de rest van het steenfruit uit deze Spaanse regio al een tijdje aanwezig is op de internationale markten. Extremadura is het belangrijkste pruimengebied in Spanje en een van de weinige waar dit jaar het steenfruit weinig last heeft gehad van de ongunstige weersomstandigheden die een groot deel van de Europese teelt hebben verwoest. Maar ondanks het feit dat deze factor de afzet van het fruit uit Extremadura een duwtje in de rug zou moeten geven, verloopt het seizoen niet zoals verwacht.

"Het gedrag van de markt is onvoorspelbaar", vat Emiliano Andrade, partner bij Landfruit, de situatie samen. "We hadden een heel mooi seizoen verwacht, zowel qua opbrengst, kwaliteit als prijs. En dat is ook zo voor de opbrengst en de kwaliteit. Hier in Extremadura hebben we geen noemenswaardige tegenslagen gekend wat betreft het weer en we hebben kunnen genieten van een flink aantal koude-uren. De kwaliteit van het fruit is dan ook zeer goed. Maar de prijs is een andere zaak, die blijft achteroplopen", verduidelijkt hij.

"Er is een duidelijk tekort aan fruit in Italië, Frankrijk en de Spaanse provincie Lérida, dus weten we niet goed wat er aan de hand is. De prijs gaat tegen elke logica in, want wanneer we straks de statistieken onder ogen zullen krijgen, zullen we zien dat er grote hoeveelheden fruit ontbreken." De sector vindt geen antwoord op deze vraag, want geen enkele reden kan een verklaring bieden voor deze situatie, zo zegt Emiliano. "De prijzen liggen helemaal niet in de lijn van het beschikbare aanbod."

"De aangekondigde productiedaling als gevolg van de vorst heeft misschien geleid tot aanpassingen op de markten om de vraag op peil te houden", zegt Emiliano. "Maar dan nog is wat er aan het gebeuren is helemaal niet logisch. Momenteel is de vraag naar perziken bijzonder groot. Voor elk ander product in een gelijkaardige situatie zou de curve onder invloed van het marktmechanisme van vraag en aanbod heel duidelijk zijn: de prijs zou stijgen. En zie: er zijn weinig perziken, maar de prijs blijft ondermaats. De prijs van perziken blijft trouwens op een lager niveau steken dan dat van nectarines. En de pruimen, het vlaggenschip van de teelt in Extremadura, zitten in hetzelfde schuitje. Er is weinig fruit beschikbaar, maar de prijzen blijven laag. En ze zijn zelfs nog aan het dalen."

De Spaanse pruim vaart terug op Brazilië
Voor pruimen waren de verwachtingen dit seizoen overigens heel positief door de heropening van de Braziliaanse markt voor fruit uit Europa. In 2020 werd de export naar Brazilië immers tijdelijk stilgelegd. "Vorig jaar hebben we het zonder de Braziliaanse markt moeten weten te rooien. Maar dat is gelukt. We hebben het fruit uiteindelijk naar andere markten kunnen zenden. Zo dachten we dit jaar met de vraag vanuit die nieuwe markten en de heropening van de Braziliaanse markt goed te boeren. Dat lijkt dus niet het geval, want Brazilië houdt zich heel koest", zegt Emiliano.

Bovendien vormt de wereldwijde logistieke crisis een extra uitdaging voor de export van de Spaanse pruimen naar hun belangrijkste overzeese markt. "Ze vertelden me vanmorgen dat het eerste en tweede schip met pruimen uit Extremadura, die met een tussenpoos van een week in Brazilië zouden moeten aankomen, tegelijkertijd in de haven van Santos zijn aangemeerd. En dan hebben ze nog het tweede schip vóór het eerste gelost. Ze hebben op die manier eerst het goedkoopste fruit uitgeladen, wat de normale marktontwikkeling toch wel schade kan toebrengen", vertelt de partner bij Landfruit. "En dan hebben we het nog niet over het feit dat bepaalde rederijen de haven van Algeciras een paar weken links hebben laten liggen. Het schema van de uitvaarten ligt dus overhoop."

Landfruit verwacht dit seizoen meer dan 20.000 ton steenfruit op de markt te brengen. In april werd begonnen met de oogst in Huelva en Murcia. In mei werd het terrein verlegd naar Sevilla en sinds begin juni is het seizoen losgebarsten op de percelen van Extremadura. "Vanaf nu is ons hoofdproduct de pruim. We zullen die tot praktisch de maand november beschikbaar hebben. We zijn een teeltbedrijf: we hebben ons eigen fruit, onze eigen agronomische afdeling en organiseren zelf de oogst. We proberen ook controle te hebben over de hele rassenkalender om zo onze klanten een degelijke service aan te kunnen bieden, ondanks alle uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd", besluit Emiliano Andrade.

Voor meer informatie:
Emiliano Andrade Rodríguez
LandFruit
+34 924 800 600 (Spanje)
emi.andrade@landfruit.es
Publicatiedatum: