"Engelse kersenoogst is de beste ooit wat betreft grootte en kwaliteit"

In het algemeen is de Engelse kersenoogst dit jaar ongeveer 14-18 dagen te laat, hoewel dit per gebied varieert en sommige een paar dagen vroeger zijn. FGA Farming, dat twee boomgaarden in Kent heeft, verwacht de eerste kersen eind deze week te plukken, slechts 2-3 dagen later dan vorig jaar. Sinds de overname van de boomgaarden vorig jaar heeft FGA een aantal belangrijke investeringen gedaan en veranderingen aangebracht om de opbrengst, de pluk, de kwaliteit en de timing van het fruit te verbeteren.

"We verwachten een redelijke oogst," legt algemeen directeur Jon Clark uit. "We maakten ons eerder in het jaar zorgen over het koude voorjaar en het natte weer. We hadden 16 vorstperioden, wat ongehoord was in ons gebied, lage lichtniveaus en temperaturen van minder dan 12°C. Maar de bomen produceerden veel groen fruit voor de vruchtval, waarvan we verwachtten dat die zwaarder zou zijn dan normaal, maar dat was niet het geval. We zien nu fruit van goede grootte en kwaliteit."

100 dagen Engelse kersenteelt
Toen FGA Farming de boomgaarden overnam, die vorig jaar al een goede mix van variëteiten hadden, hebben ze nogal wat veranderingen aangebracht in de teeltmethoden, maar volgens Jon kan het nog steeds op geluk berusten, het heeft dit jaar goed gewerkt, maar met telen is het pas het jaar daarna dat ze zullen weten of het dezelfde resultaten geeft.

"We zien enkele van het beste fruit ooit wat betreft grootte en kwaliteit, we hebben de oogst meer gespreid en streven ernaar het seizoen zo lang mogelijk te rekken en we hebben een fantastische bedrijfsleider die vele jaren ervaring heeft met het telen van kersen." De bedrijfsleider, Peter Foster, heeft een schat aan ervaring in de FGA-boomgaarden, waar hij al meer dan 10 jaar werkzaam is, maar ook de kersenteelt zit hem in het bloed, want die gaat terug tot de jaren 1800!

Verlenging Brits kersenseizoen
FGA Farming teelt ongeveer 25% van de totale kersenoogst in het VK, verdeeld over de twee locaties. Er is al 70 ha in volle teelt en nog eens 30 ha in ontwikkeling, waaronder een onlangs aangekochte extra 15 ha. Een deel van dit land zal worden beplant met verschillende kersenvariëteiten, met als doel het Engelse seizoen te verlengen. Jon gelooft dat het mogelijk is om in Engeland 100 dagen kersen te telen.

De hoeveelheden zullen ten opzichte van de 1.200 ton van vorig jaar toenemen tot 1.500 ton, wat te danken is aan rijpende boomgaarden. De pluk zou ook moeten worden verlengd tot eind augustus.

Tekorten aan arbeidskrachten en vervoer
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, want het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met een moeilijke arbeidssituatie, zowel wat de beschikbaarheid als de stijgende kosten betreft. Jon: "We hebben een goed arbeidsplan, maar er zijn nog steeds zorgen." 

Transport is ook een belangrijk punt van zorg in het Verenigd Koninkrijk, waar verladers moeten beslissen welke retailers ze willen bedienen, iets wat ongehoord is. "Er is een ernstig tekort aan chauffeurs, wat deels te wijten is aan minder Europese chauffeurs vanwege Brexit, maar ook vanwege de toename van online winkelen tijdens de pandemie. Vrachtwagenchauffeurs hebben de kans gezien om hetzelfde geld te verdienen met het lokaal afleveren van pakketten in plaats van weg van huis te zijn."

"Wat mensen zich niet realiseren is dat telers ook elke dag honderden plukkers naar de boomgaarden moeten brengen en dat doen ze met bussen. Normaal gesproken zijn touringcarbedrijven blij dat ze deze dienst kunnen verlenen wanneer de scholen voor de zomer sluiten, maar dit jaar is er door de toename van het aantal verblijfsvakanties een grote vraag naar dagtochten binnen het Verenigd Koninkrijk en dit is een veel lucratievere zaak voor de touringcarbedrijven."

Naast de stijgende arbeids- en verlaadkosten stijgen ook de kosten van grondstoffen zoals verpakkingsmateriaal, waardoor de kostprijs per kilo van het fruit stijgt.

Aanbod in het VK
Het kersenaanbod uit Spanje naar het VK loopt ten einde; alleen de Picota-kersen uit het Jertadal zijn momenteel volop beschikbaar. "Er komt ook fruit uit Bulgarije, Griekenland en Turkije binnen, maar dat zal afnemen naarmate we later in juli komen. Normaal gesproken wordt het venster hierna gevuld met Noord-Europese en Canadese/Washington-kersen, maar met de hittegolf in de VS en Canada is het onzeker of dat het seizoen eerder zal beëindigen en of het fruit geschikt is voor verre markten," aldus Jon.

Eigen kersenmerk: Buddy's en Tudor Garden
FGA introduceerde vorig jaar haar eigen kersenmerk Buddy's voor de retail en export. Dit jaar zal een tweede merk worden geïntroduceerd, Tudor Garden, zo genoemd omdat Kent bekend staat als de tuin van Engeland en de boomgaarden van FGA zeer dicht bij de plaats liggen waar Henry VIII (de Tudor-koning) de kers in Engeland introduceerde.

FGA is niet alleen teler in het Verenigd Koninkrijk, maar ook toonaangevend in Chili met fruit van beide eigenaren, San Clemente & Gesex, dat de verkoopperiode van november tot eind maart beslaat. Jon: "We hebben nu onze eigen kersenteelt gedurende 8-9 maanden van het jaar en we merken dat dit model, gesteund door een grote kennis van kersen in ons bedrijf, ons bedrijf begint te ontwikkelen als een potentiële partner voor sommige klanten die een direct telermodel willen."

Voor meer informatie:
Jon Clark
FGA Farming
+44 1354 699420
jon.clark@fgaltd.co.uk 
www.fgaltd.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven